X
SULJE MAINOS

Hän pelasti suurvallat ydinsodan partaalta – huippusalainen raportti paljastaa

Ydinaseiden käyttö oli julkistetun huippuraportin mukaan hiuskarvan varassa 1983.

Amerikkalainen National Security Archive on saanut pitkän oikeustaistelun jälkeen julki huippusalaisen vuoden 1990 tiedusteluraportin Neuvostoliiton sotapelosta 1979-84.

Presidentti Ronald Reaganillekin tuli aikanaan suurena yllätyksenä, että Moskova varautui tosissaan lännen ydinasein tekemään yllätyshyökkäykseen. Lännessä sellaista ei voitu kuvitellakaan tehtävän.

TOP SECRET UMBRA GAMMA WNINTEL NOFORN NOCONTRACT ORCON -tunnuksin 25 vuoden ajan salattu raportti kertoo Naton Able Archer 83 -sotaharjoituksesta.

Länsi vei 1983 tietämättään ja tahtomattaan maailman ydinsodan partaalle, kun Neuvostoliitto uskoi harjoituksen takana olevan tosi kysymyksessä.

USA:n presidentin tiedusteluneuvonantajat valmistivat raportin perusteellisen tutkimuksen jälkeen 1990. Taustalla oli suuri pettymys 1980-luvun alun valtavista virhearvioista: Moskovassa koettua pelkoa ei oltu ymmärretty.

Raportin mukaan ”neuvostoliittolaisilla oli huoli, että länsi päättäisi hyökätä Neuvostoliittoon varoittamatta haavoittuvuuden ajankohtana… siten pakottaen neuvostoliittolaiset harkitsemaan ennaltaehkäisevää ensi-iskua USA:n ydiniskun valmisteluja vastaan”.

Tätä varten oli määrätty operaatio RYAN (VRYAN) keräämään tietoa ja tekemään lännen yllätysiskun tyhjäksi. Projekti oli KGB:n johdosta Neuvostoliiton johtoon tulleen Juri Andropovin.

Maailman onneksi tuli 1983, että vaikka Able Archerin sotilasjohtajat näkivät Neuvostoliiton valmistautuvan vastaiskuun, he päättivät olla tekemättä uhan edessä mitään. Tämä oli vastoin ohjeita, mutta osoittautui oikeaksi ratkaisuksi.

Asian sankari paljastuu vasta nyt: hän oli kenraaliluutnantti Leonard Perroots, joka sittemmin väsymättä ajoi tapahtumien selvittämistä. Kenraali Leonard Perroots on nyt 82-vuotias; hän jäi eläkkeelle ilmavoimista ja DIA:sta 1989.

Presidentti Ronald Reagan sai tietää tarkoituksetta kehkeytyneestä ja syttymässä olleesta ydinkonfliktista myös CIA:n muistiosta kesäkuussa 1984. Hän oli ollut hämmästynyt ja sanonut tapahtumien olleen ”todella pelottavia”.

Reagan oli jo aiemmin ihmetellyt Neuvostoliiton paranoiaa ja miettinyt, pitäisikö heille kertoa, ettei lännessä kenelläkään ole aikeita hyökätä. Tapahtuneen uskotaan muuttaneen hänen suhtautumistaan neuvostojohdon kanssa toimimiseen tunnetuin seurauksin.

Able Archer 83:n sotapelissä Neuvostoliiton ”oranssit” joukot miehittivät myös Suomen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt