Annegret Kramp-Karrenbauer (oik.) ja Angela Merkel. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Tobias Schwarz

Hän on suosikki Angela Merkelin seuraajaksi

Angela Merkelin suosikkia Annegret Kramp-Karrenbaueria pidetään kahta kilpakumppaniaan maltillisempana poliitikkona.

Lähes puolet (46 prosenttia) Saksan kristillisdemokraattien (CDU) kannattajista toivoo Annegret Kramp-Karrenbauerista seuraavaa puolueen puheenjohtajaa, selviää tuoreesta ARD-DeutschlandTrendin teettämästä kannatusmittauksesta.

Friedrich Merziä kannattaa 31 prosenttia vastanneista ja Jens Spahn saa 12 prosentin kannatuksen, kertoo uutissivusto tagesschau.de.

Väistyvän puheenjohtajan Angela Merkelin seuraajaehdokkaat esittelevät itsensä marraskuussa CDU:n järjestämässä kahdeksassa alueellisessa tilaisuudessa eri puolilla Saksaa.

Kannatusmittauksista huolimatta valinnan tekevät kuitenkin 1001 puoluekokousedustajaa. CDU valitsee uuden puheenjohtajan 7. joulukuuta puoluekokouksessa Hampurissa. Merkel on ilmoittanut haluavansa jatkaa liittokanslerina kautensa loppuun seuraavat kolme vuotta.

Annegret Kramp-Karrenbauer on CDU:n puoluesihteeri, Friedrich Merz entinen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja Jens Spahn toimii terveysministerinä.

Merkelin suosikkia Kramp-Karrenbaueria pidetään kahta kilpakumppaniaan maltillisempana poliitikkona. Talousasioissa hän on politiikan keskikentältä.

Spahn ja Merz ovat arvokonservatiiveja ja talousliberaaleja. Spahn on kritisoinut Merkelin pakolaispolitiikkaa, jota hän pitää liian liberaalina. Entisen valtiovarainministerin, nykyisen liittopäivien puhemiehen Wolfgang Schäublen (CDU) kerrotaan tukevan Merziä.

Kannatusmittaukseen vastanneista 48 prosenttia katsoo, että CDU:n poliittinen linja on täysin oikea.

31 prosenttia vastanneista katsoo, että puolue ei ole tarpeeksi konservatiivinen. Sen sijaan 15 prosenttia kannattajista on sitä mieltä, että puolue on liian konservatiivinen.

Mini-Merkel

Kramp-Karrenbaueria on kutsuttu karrikoiden mini-Merkeliksi. Puolueen sisällä hänen kutsumanimekseen on vakiintunut AKK. Verkkouutiset kertoo tarkemmin Kramp Karrenbauerista tässä jutussa.

Kramp-Karrenbauerin odotetaan seuraavan enemmän tai vähemmän Merkelin jalanjälkiä ja pitävän puolueen kurssin keskusta-oikeistolaisessa suunnassa. Hänessä yhdistyy mielenkiintoisella tavalla sosiaali- ja arvoliberaalisia sekä arvokonservatiivisia piirteitä.

Kramp-Karrenbauer on yleensä kulkenut CDU:n vasemmalla laidalla sosiaalipoliittisissa kysymyksissä. Hän on kampanjoinut muun muassa naiskiintiön ja minimipalkan puolesta.

Vuonna 2015 Saksassa nousi suuri kohu, kun Kramp-Karrenbauer ilmoitti vastustavansa samaa sukupuolta olevien avioliittoja eli sukupuolineutraalia avioliittolakia. Sen sijaan hän on kannattanut jo pitkään rekisteröityä parisuhdetta.

Kramp-Karrenbauer ei kuitenkaan kannata perinteisiä sukupuolirooleja perheissä. Hänen mielestään sekä naisten että miesten on voitava tasa-arvoisesti yhdistää työ ja perhe. Perhepolitiikan pitää ottaa huomioon perheiden tarpeet.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt