Verkkouutiset

Hän on Lena Hallin, ensimmäinen nainen Ruotsin sotilastiedustelun johdossa

Päätöksen Lena Hallinin nimityksestä teki pääministeri Stefan Löfvenin hallitus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin sotilastiedustelu- ja turvallisuuspalvelun (Must) seuraavaksi johtajaksi on nimitetty prikaatikenraali Lena Hallin (s. 1961). Hän seuraa tehtävässä eläkkeelle jäävää kenraalimajuri Gunnar Karlsonia, jonka seitsenvuotinen toimikausi päättyy huhtikuussa 2019. Ruotsin hallitus päätti johtajavalinnasta torstaina.

– Prikaatikenraali Lena Hallin on hyvin ansioitunut ja tavattoman kyvykäs henkilö. Olen iloinen, että hän on antanut suostumuksensa tähän tärkeään tehtävään, puolustusministeri Peter Hultqvist sanoo nimityksestä annetussa tiedotteessa.

Hallin työskentelee tällä hetkellä sotilasneuvonantajana Ruotsin ulkoministeriössä. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän on toiminut muun muassa Ruotsin puolustusvoimien johtamisjärjestelmäpäällikkönä, maan ensimmäisenä naispuolisena joukko-osaston komentajana sekä puolustusasiamiehenä Lontoossa.

Mustin johtoon ensimmäisenä naisena nouseva lentoupseeritaustainen Lena Hallin on yksi neljästä naisesta Ruotsin kenraalikunnassa. Suomen puolustusvoimien toistaiseksi korkea-arvoisin naispuolinen upseeri on everstiluutnantti.

Myös Ruotsin sotilastiedustelun kakkospaikalla on ollut toukokuusta 2016 lähtien nainen – reserviupseeri- ja diplomaattitaustainen Kristina Bergendahl.

Suhteellista avoimuutta

Ruotsin sotilastiedustelupalvelu Must esiintyy julkisuudessa korkeammalla profiililla kuin mihin Suomessa on totuttu. Sen nykyinen johtaja, kenraalimajuri Gunnar Karlson osallistuu säännöllisesti turvallisuutta ja puolustusta käsitteleviin keskustelutilaisuuksiin muun muassa Almedalenissa ja Sälenissä.

Syksyllä 2016 Karlson hätkähdytti ruotsalaisia tv-katsojia toteamalla yleisradioyhtiö SVT:n ajankohtaisohjelmassa ensi kertaa avoimesti, että Venäjä toteuttaa vihamielisiä vaikuttamis- ja kyberoperaatioita Ruotsia vastaan.

Must antaa vuosittain monikymmensivuisen julkisen raportin, joka luo katsauksen toimintaympäristön muutoksiin, mutta ei luonnollisestikaan sisällä yksityiskohtaista tietoa osana Ruotsin puolustusvoimien pääesikuntaa toimivan organisaation toiminnasta.

Raamit Mustin toiminnalle tulevat Ruotsin lainsäädännöstä. Maan hallitus ja puolustusvoimien ylipäällikkö antavat laitokselle vuosittain toimeksiannon, joka määrittelee tehtävien painopisteet ja raportointia koskevat vaatimukset.

 

LUE MYÖS:

Kenraali epäili Ruotsin puolustuskykyä – ylipäällikkö hermostui

Suomi ja Ruotsi ottavat oppia Ukrainan sodasta

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)