Joe Biden ja Donald Trump. (Photos by JIM WATSON and MANDEL NGAN/AFP/ LEHTIKUVA)

Hämmästyttävät talousluvut julki USA:n vaalien loppusuoralla

Yhdysvaltain talous jatkaa historiallisen nopeaa toipumistaan koronapandemiasta.

Pandemia ei ole edes ohi, mutta Yhdysvaltain bruttokansantuotteessa koettiin tämän vuoden kolmannella neljänneksellä silti hämmästyttävä, ennen kokematon 7,4 prosentin nousu verrattuna edelliseen neljännekseen. Vuositasolla nousu oli peräti 33,1 prosenttia, raportoi Wall Street Journal.

Kyseessä on kaikkien aikojen ennätys. Edelliseen, 70 vuotta sitten tehtyyn ennätykseen verrattuna bruttokansantuotteen nousu on ollut noin kaksinkertainen.

Vuositasolla arvioituna pandemian aiheuttama 31,4 prosentin BKT:n lasku on täten kumoutunut kokonaan, joskin Yhdysvaltain talouden supistuminen verrattuna pandemiaa edeltävään aikaan jatkuu edelleen kolmisen prosenttiyksikön verran. Edellisen kerran, vuosien 2008-2009 taloustaantuman jälkeen, yhtä suureen korjausliikkeeseen meni Yhdysvalloissa neljä kertaa pitempi aika.

Samaan aikaan myös kotitalouksien kulutus on uusimpien, juuri julkaistujen virallisten lukujen mukaan jatkanut ennakoitua suurempaa kasvuaan (lisäystä syyskuussa 1,4 %), samoin kotitalouksien keskimääräiset tulot (lisäystä 0,9 %). Myös työttömyyden laskusuunta jatkuu, joskin hitaammin kuin edellisinä kuukausina.

Kuten Valkoinen talo on jo jonkin aikaa ahkerasti mainostanut, Donald Trumpin alaisuudessa on nyt pelkästään viimeisten kuuden kuukauden aikana luotu enemmän työpaikkoja kuin luotiin hänen edeltäjänsä Barack Obaman koko kahdeksana vallassaolovuotena.

Kaikki nämä viime hetken tiedot Yhdysvaltain talouden harvinaisen nopeasta tervehtymisestä tarjoavat presidentti Trumpille huomattavaa, paljon kaivattua vetoapua vaalikampanjan loppumetreillä. Hän tarvitsee apua kipeästi, sillä muissa kuin talouteen ja työllisyyteen liittyvissä asiakysymyksissä luottamus häneen on yhä vaillinaista.

Mutta Trumpin talousosaamiseen ja taloudenhoitoon on luotettu jo pitkään selvästi enemmän kuin hänen haastajansa Joe Bidenin vastaavaan. Kaikki neljä lokakuun lopulla julkaistua, tästä tiedustellutta tutkimusta osoittavat yhdysvaltalaisten selkeän enemmistön kannattavan edelleenkin hänen talouspolitiikkaansa. Marraskuun alussa julkaistun NBC News/Wall Street Journalin kyselyn mukaan sillä on peräti 55 prosentin tuki.

Myös uusimmissa kyselyissä taloutta pidetään tämän vuoden vaalien tärkeimpänä kysymyksenä. Esimerkiksi NBC News/Wall Street Journalin kyselyn mukaan 41 prosenttia äänestäjistä on tätä mieltä. IBD/TIPP:n uusimmassa kyselyssä tällä kannalla on 33 prosenttia, ja heidän äänistään Trump olisi sen mukaan saamassa peräti 78 prosenttia, Biden ainoastaan 18 prosenttia.

Lukuja selittänee Stanfordin yliopiston Hoover Institutionin vastikään julkaisema ja osassa yhdysvaltalaista mediaa ahkerasti mainittu tutkimus, jonka mukaan Bidenin vaalivoitto tarkoittaisi veronkorotuksia kahdeksalle jokaisesta kymmenestä amerikkalaisesta, laskisi kotitalouksien tuloja 6 500 dollaria vuodessa ja alentaisi niiden kulutusta seitsemällä prosenttiyksiköllä. Työllisyysaste laskisi lisäksi kolmella prosenttiyksiköllä ja bruttokansantuote kahdeksalla.

Perinteisesti ei tällaisilla eväillä ole voitettu Yhdysvalloissa vaaleja. Perinteisesti talous on ratkaissut niistä useimmat. Istuvat presidentit eivät ennen ole epäonnistuneet yrityksissään tulla valituksi uudelleen keskellä talouskasvua, työpaikkojen palautumista ja yleisen tulotason nousua.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt