Verkkouutiset

Hammaslöytö saattoi paljastaa hobitti-ihmisten synkän kohtalon

Uusi löytö vahvistaa teoriaa Floresin ihmisten sukupuuton syistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Indonesian Floresin saaren Liang Buan luolasta on löydetty kaksi 46 000 vuotta vanhaa ihmisen hammasta.

Nature-lehden mukaan löytö vahvistaa aiempia teorioita siitä, mikä koitui lopulta saarella kymmeniä tuhansia vuosia sitten eläneen pienikokoisen Homo Floresiensisin eli Floresin ihmisen kohtaloksi.

Mediassa tosielämän hobiteiksi Taru Sormusten Herrasta -hahmojen mukaan nimetyn erittäin pienikokoisen ihmislajin sukupuuton takana oli löydöksien perusteella mahdollisesti nykyihminen.

Floresin ihmisten jäänteitä löydettiin ensi kertaa vuonna 2003. Jotkut löydöksistä ajoitettiin tuolloin vain noin 11 000 vuoden ikäisiksi. Tämä olisi tarkoittanut, että nykyihminen ja Homo Floresiensis olisivat eläneet rinnakkain alueella tuhansia vuosia.

Uudet tutkimukset osoittavat kuitenkin, että tuoreimmat Floresin ihmisen jäänteet ovat noin 50 000 vuoden ikäisiä. Hieman nuoremmat nykyihmisen hampaat tukevat hypoteesia siitä, että Homo Sapiens syrjäytti pienikokoiset Floresin ihmiset alueella.

– Emme vielä tiedä, elivätkö populaatiot edes lyhyen aikaa rinnakkain. Tämä herättää jälleen kysymyksen modernin ihmisen roolista Floresin ihmisen sukupuutossa, Lontoon luonnonhistoriallisen museon paleoantropologi Chris Stringer toteaa.

Hän pitää kuitenkin mahdollisena, että nykyihmiset ja Floresin ihmiset ovat jopa voineet lisääntyä toistensa kanssa, jos ne ovat eläneet alueella samanaikaisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)