Ruotsissa koronavirustartunnan saaneiden määrä kasvaa lähes kaikilla alueilla. LEHTIKUVA/AFP

Hälytys Ruotsin hallitukselle: Korona leviää lähes kaikkialla

Liki kaikki Ruotsin alueet ovat raportoineet kasvavista tartuntamääristä.

Ruotsissa koronavirustartunnan saaneiden määrä kasvaa lähes kaikilla alueilla. Maassa todettiin keskiviikkona korkein vuorokauden aikainen tartuntaluku koko pandemian aikana: 2128 uutta tartuntaa.

Pahin tilanne on Skånessa, jossa varoitetaan ”dramaattisesta kasvusta”. Myös Örebrossa ja Kronobergissa on ilmoitettu infektioiden huolestuttavasta leviämisestä.

Ruotsin lääninhallitukset tiedottavat maan hallitukselle viikoittain koronavirustilanteistaan. Aftonbladet uutisoi viimeisimpien raporttien sisällöistä. 21 alueesta 17 raportoi virustapausten määrän kasvusta.

Skånesta tiedotetaan, että seitsemän päivän keskimääräinen päiväkohtainen tapausmäärä on ”kasvanut dramaattisesti” 55 tapauksesta 187 tapaukseen päivässä kahden viikon aikana. SVT:n mukaan pelkästään Skånen alueella todettiin keskiviikkona 509 uutta tartuntaa.

Örebro kertoo yleisen tartuntatilanteensa olevan huolestuttava, ja vahvistettujen tapausten määrä on lähes kaksinkertaistunut viime viikkoon verrattuna. Kasvua on eniten 20−49-vuotiaiden ikäryhmissä, mutta tapausmäärien nousua on havaittavissa kaikissa ikäryhmissä.

Raporttien mukaan alueet varoittavat sairaaloiden kiristyvästä tilanteesta. Useimmat kertovat, että sairaalat ja perusterveydenhuolto ovat jo ruuhkaisia.

Rajoitustoimia vaaditaan

Ruotsissa on todettu nyt kaikkiaan lähes 118 000 koronavirustartuntaa. Tautiin kuolleita on lähes 6000.

Tukholman lääkäriliiton puheejohtaja Johan Styrud kertoo Aftobladetille olevansa tilanteesta erittäin huolissaan.

− On muistettava, että meillä on ollut kauhea kevät. Kesällä tapausmäärät saatiin laskuun, ja kesän lopulla olimme Tukholmassa melkein nollissa. Mutta nyt määrä nousee taas hallitsemattomasti, ja painetta sairaaloihin on alkanut tulla, hän sanoo.

Styrudin mielestä Ruotsin pitäisi ottaa infektioiden torjumiseksi käyttöön kovat rajoituskeinot.

− Tiedän, että se kuulostaa ankaralta ja että pitäisi huomioida sosiaaliset ja taloudelliset näkökulmat. Mutta me vain katsomme, mitä terveydenhuoltojärjestelmämme pystyy käsittelemään.

Ruotsissa on käytössä Suomen tavoin alueellisesti kohdistettuja rajoitustoimia. Tiukat rajoitustoimet otti maassa ensimmäisenä käyttöön Uppsala, jonka asukkaita kehotetaan olemaan kontaktissa ainoastaan samassa taloudessa asuvien kanssa ja välttämään joukkoliikenteen käyttöä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt