Verkkouutiset

Hallitusta varoitetaan menojen kasvusta

Keskuskauppakamari muistuttaa, että päätösten toteuttamiseen ei ole varattuna riittävää rahoitusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus on Keskuskauppakamarin mukaan tehnyt viime aikoina useita päätöksiä, jotka lisäävät pysyviä julkisia menoja merkittävästi. Perhevapaauudistus, vanhuspalvelulain hoitajamitoitus ja asiakasmaksulain uudistaminen kasvattavat menoja, vaikka tulot eivät ole lisääntymässä eikä julkinen talous vahvistumassa.

Johtaja Johanna Sipola Keskuskauppakamarista varoittaa, että menojen kasvu saattaa riistäytyä käsistä, sillä päätösten toteuttamiseen ei ole varattuna riittävää rahoitusta.

– On hyvin epätodennäköistä, että rahoitus hoitajamitoituksen kasvattamiseen löytyy hallituksen suunnittelemista lähteistä. Pahoin pelkään, että lasku kaatuu kuntien ja lopulta tietenkin veronmaksajien syliin, Sipola toteaa kauppakamarin tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että kustannuksia tulee lisäämään myös pula työntekijöistä, sillä 0,7:n hoitajamitoitus aiheuttaa tuhansien hoitajien lisätarpeen.

– Koulutusmääriä pitää lisätä. Pula osaavasta työvoimasta on kuitenkin tällä hetkellä niin vakava ja laaja ongelma koko maassa, että en yksinkertaisesti näe, mistä uudet hoitajat löytyvät. Työperäinen maahanmuutto on keskeisin ratkaisu, Sipola toteaa.

Asiakasmaksulain uudistaminen on kauppakamarin mukaan toinen kallis päätös. Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki pitää todennäköisenä, että laskelma 45 miljoonan euron menolisäyksistä on tehty staattisesti.

– Vaikuttaa, että laskelmassa ei ole huomioitu maksuttomuudesta aiheutuvaa käytön kasvua, joka saattaa olla merkittävääkin. Tällöin 45 miljoonaa euroa on karkea aliarvio todellisista kustannuksista, Kotamäki arvioi.

Valmistelussa on myös perhevapaauudistus. Sipola pitää huolestuttavana, että menoja lisätään, mutta päätöksiä, joilla julkista taloutta vahvistettaisiin, ei ole juurikaan tehty.

– Hallitus on päättänyt merkittävistä pysyvistä menolisäyksistä etukenossa ennen kuin julkisen talouden tulopohjaa on vahvistettu. Vaikuttavia toimenpiteitä työllisyysasteen nostamiseksi odotetaan edelleen. Samaan aikaan talouskasvu on hiipumassa ja väestön ikääntyminen koettelee hyvinvointivaltion rahoitusta, Sipola varoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)