Krista Kiuru eduskunnan kyselytunnilla. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Hallitusta sanottiin manana-porukaksi – näin Krista Kiuru suuttui

Ministerin mukaan hoitotakuu joudutaan panemaan hetkeksi katkolle.

Eduskunnan kyselytunnilla kokoomuksen kansanedustaja Ville Kaunisto ihmetteli, missä viipyy suomalaisten laajasti vaatima terapiatakuu.

Ville Kauniston mukaan ”ihmiset ansaitsevat niin hirveän paljon enemmän kuin kauniita sanoja ja pelkkiä lämpimiä terveisiä”.

Hän sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) ensimmäistä vastausta kysymykseensä asiasta ”vähän sellaiseksi jaxuhali-vastaukseksi”.

– Toisaalta tekemättömyytenne vastaa enemmän kuin pystytte minuutissa selittämään. Te olette jo kaksi kertaa äänestäneet kokoomuksen ehdotusta terapiatakuusta nurin, Ville Kaunisto totesi.

Kaunisto kertoi asuneensa nuorena Espanjassa.

– Siellä kun oli hätä, niin yleensä sanottiin että hätään autetaan huomenna – manana. Te olette kyllä melkoinen manana-porukka. Ihan oikeasti, te olette kiireessä kun pitää velkarahaa äkäiseen tai pitää puskea eteenpäin maakuntaveroa. Mutta nyt nuoriin takaisin! Nuoret ovat aivan puhki.

Ilmaisu sai muutenkin välillä kiihtyneesti esiintyneen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun kimmastumaan.

– Minusta voi sanoa kyllä montaa, ja on monenlaisesta syytetty tässäkin koronakriisissä. Pitäisi ehtiä monenlaisiin talkoisiin. Mutta harva on sanonut, ettei mitään olisi saanut aikaiseksi, Krista Kiuru vastasi.

– Joten siltä osin ajattelen, että sote-uudistuksen käsittely eduskunnassa, valiokunnassa on jo yksi kiinnostava juttu. Ollaanko sitä edesauttamassa myöskin opposition puolesta, että saamme näihin palveluihin virtaa vai eikö olla?

– Samaan aikaan pitää puhua samaa asiaa, joka kulkee suoraviivaisesti eteenpäin. Siltä osin haluaisin, että pysähdyttäisiin hetkeksi siihen, onko täällä yritetty sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita parantaa. Sanon nyt suoraan, että tänään me teemme ministeriössä töitä siinä, että me joudumme hoitotakuuta valitettavasti väljentämään tämän koronakriisin hetkellä ja valmiuslaki tulee eduskuntaan käsiteltäväksi myöskin tämän soveltamisasetuksen kautta.

Kiuru jatkoi, että ”on hyvin raskas olo tänä päivänä tehdä tällaista”.

– Ja huomenaamulla me sitten kokonnumme ministeriporukan kanssa, ja joudumme näin raskaissa olosuhteissa tekemään päätöksen siitä, että hoitotakuu terveydenhuollon puolelta, todennäköisesti jos huomenna näin päätetään, joudutaan panemaan hetkeksi katkolle. Hyvin isoja ja raskaita kysymyksiä, jotka vaikuttavat tähän vaikutusarviointiin josta juuri äsken puhuin. Että valitettavasti joudun sitoutumaan näihin vaikutusarviointeihin, ministeri Kiuru sanoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt