X
SULJE MAINOS
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Hallituspuolueiden rivit hajosivat – Markus Lohi: Kertoo tuskasta

Hallituspuolueiden näkemys toisesta koronatestistä muuttui, keskusta ja RKP äänestivät tyhjää.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti tänään, että Suomeen ilman rokotuksia tulevalta matkailijalta edellytetään edelleen toisessa koronatestissä käymistä Suomeen saapumisen jälkeen.

– Mietintöluonnoksessa ei ollut toisen testin vaatimusta, mutta loppusuoralla hallituspuolueiden käsitys välttämättömyydestä muuttui. Lopputulos muuttui tämän päivän kokouksessa, valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa.

Lohen mukaan erityisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön näkemykset toisen testin välttämättömyydestä erosivat.

Lohen mukaan keskusta ja RKP eivät tukeneet testin jatkumista, vaan ne äänestivät tyhjää.

Oppositiopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset äänestivät toista testiä vastaan. Äänestystulos oli 7-6, ja toinen testi palautettiin mietintöön.

– Valiokunnassa äänestystulos meni niin, että hallituspuolueet eivät kannattaneet sen poistoa. Myös tyhjää äänestäminen on kannanotto, valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) totesi.

Laiho kertoi, että kokoomus aikoo äänestyttää toisesta testistä eduskunnan suuressa salissa ja esittää sen poistamista.

– Siihen voi jokainen kansanedustaja ottaa tänään kantaa, Laiho sanoi.

Laihon mukaan asiantuntijalausunnoissa toista testiä pidettiin tehottomana eikä sitä pystytä valvomaan, minkä vuoksi sen vaikuttavuus on kyseenalainen ja näin ollen toisesta testistä olisi voitu luopua. Hänen mukaansa toisen testin vaatimus on erityisesti matkailualalle haastava.

Politiikassa pelisäännöt, teko poikkeuksellinen

Lohen mukaan politiikassa on tietyt pelisäännöt, ja yksi niistä on, että hallituspuolueet eivät tee muutoksia hallituksen esitykseen, ellei niistä ole hallituspuolueiden valiokunnan jäsenten kesken yksimielisyyttä ja muutoksille saada myös vastuuministeriltä hyväksyntä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei kannattanut toisesta koronatestistä luopumista.

– Siksi tällainen, että osa hallituspuolueista äänestää tyhjää, on poikkeuksellista ja kertoo siitä tuskasta, joka tähän prosessiin on liittynyt, Lohi sanoi.

Lohen mukaan toisesta testistä voi tulla esimerkiksi Lapin matkan este ulkomaalaisille.

– Valitaan mieluummin kohde, jossa pystytään joustavasti toimimaan, Lohi näki.

Laihon mukaan toisessa testissä pitää käydä 72 tunnin sisällä Suomeen saapumisesta ja siitä syntyy lisäkustannuksia ja vaivaa matkailijoille.

KORJAUS 12.10.2021 klo 16.07: Korjattu, että toista testiä vastaan äänestivät oppositiopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset, ei keskusta.

LUE MYÖS:

Koronapassi tulossa käyttöön lauantaina, voimassa vuoden loppuun

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt