Hallituspuolueiden edustajat jyräsivät virkamiesten sote-uudistukseen kohdistaman kritiikin. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Hallituspuolueet pehmensivät Turun sote-kritiikkiä

Virkamiesten näkemys verotaakan väistämättömästä kasvusta pyyhittiin pois lausunnosta.

Turun kaupunginvaltuusto maltillisti konsernihallinnon virkamiesten laatimaa erittäin ärhäkkää lausuntoa Sanna Marinin (sd.) hallituksen sote-luonnokseen, kertoo Turun Sanomat.

Valtuutettu Jukka Vornasen (vihr.) tekemä muutosesitys voitti esityslistalla olleen virkamiestekstin äänin 43–23.

Hallituspuolueet vihreät, SDP, vasemmistoliitto, RKP ja keskusta olivat haluttomia antamaan hallituksen sote-linjauksille täystyrmäystä. Oppositiopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset pysyivät konsernihallinnon version takana, samoin siniset, kristillisdemokraatit ja Liike nyt.

Turun Sanomien mukaan valtuuston tekemä lievennys ei kuitenkaan tarkoita täyttä kritiikittömyyttä. Kaikkien mielestä uudistus vaikeuttaa Turun taloudenpitoa ja kykyä investoida.

Enemmistö ei kuitenkaan halunnut lausua, että maan hallituksen sote-esitys vaarantaisi Varsinais-Suomessa nyt tehtävän kehitystyön. Enemmistö piti hyvänä julkisen sektorin vahvaa roolia uudistuksessa.

Enemmistö karsi myös kohdan, jonka mukaan uudistus saattaa heikentää asukkaiden asemaa sote-palvelujen käyttäjinä. Virkamiesten näkemys kansalaisten verotaakan väistämättömästä kasvusta pyyhittiin pois. Samoin väite, että sote-uudistuksen toimeenpano ei välttämättä onnistu Varsinais-Suomessa vuoteen 2023 mennessä.

– Toimeenpanon aikataulu on haasteellinen, mutta hyvin organisoituna toteutettavissa, valtuuston enemmistö muotoili TS:n mukaan.

”Mammuttimaiset hallintoreformit haudattiin”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi eilen maanantaina Twitterissä, että Turun valtuustossa hallituspuolueiden edustajat ovat muuttamassa sote-lausunnon maan hallitukselle mieluisaksi.

– Turkulaisten etu jää toiseksi, Orpo kirjoitti.

Turkulainen opetusministeri Li Andersson vastasi Orpolle, että viime vuonna Turun keskustan terveysasemalle joutui odottamaan lääkärin pääsyä keskimäärin 44 päivää, Varissuolla jopa 60.

– Nyt tilanne on hieman kohentunut, mutta jonot ovat edelleen liian pitkiä. Perusterveydenhuollon kuntoon laittaminen on myös turkulaisten etu, Andersson kirjoitti.

SDP:n kansanedustaja Matias Mäkynen puolestaan on sitä mieltä, että nykyinen hallitus on tekemässä uudistuksen, jolla soten sisällöt saadaan paremmin ihmisiä palveleviksi.

– Mammuttimaiset hallintoreformit haudattiin teidän hallituksenne mukana, Mäkynen vastaa Orpolle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt