Ohjelma on "Osallistava ja osaava Suomi".

Hallitusohjelma julki – lue sanasta sanaan

Antti Rinteen hallituksen ohjelman otsikko on Osallistava ja osaava Suomi.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen johdolla käytyjen hallitusneuvottelujen tuloksena syntynyt ohjelma on julkistettu.

Ohjelman otsikko kuuluu kokonaisuudessaan ”Osallistava ja osaava Suomi – sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta”. Koko ohjelma lötyy tämän linkin takaa.

– Sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävässä Suomessa taloutta hoidetaan ihmisiä varten, ei päinvastoin. Kestävä talouskasvu rakentuu korkealle työllisyysasteelle ja vahvalle julkiselle taloudelle, valtioneuvoston tiedotteessa todetaan ohjelmasta.

Antti Rinteen hallitus tavoittelee 60 000 uutta työllistä työn tarjontaa ja kysyntää tukevilla toimilla. Paitsi työllisyysasteen nostamiseen, nojaa kestävä talouskasvu myös työn tuottavuuden vahvistumiseen.

– Uusi hallitus arvostaa koulutusta ja tutkimusta. Sivistys on tärkeimpiä arvojamme ja ihmisen vapauden tae. Hyvinvoinnin perusta on myös 2020-luvulla osaamisessa, työssä ja yrittäjyydessä. Suomen koulutus- ja osaamistaso on nostettava takaisin maailman kärkeen.

Hallituksen tavoitteeksi kerrotaan myös ”maailman paras työelämä”.

– Onnellisten ja hyvinvoivien ammattilaisten Suomi, missä jokaisen tiedot ja taidot ovat työelämän käytössä.

Ohjelmassa peräänkuulutetaan myös ”sosiaalista kestävyyttä”.

– Se on luottamusta siihen, että jokaisesta pidetään huolta, kun omat voimat eivät riitä. Se on huolenpitoa koko Suomesta ja maamme tasapuolisesta kehityksestä.

– Yhdenkään ikäihmisen ei pidä pelätä vanhenemista. Yhdenkään nuoren ei pidä syrjäytyä. Hallitus rakentaa Suomesta lapsiystävällistä maata, jossa perheitä tuetaan ja vanhemmat osallistuvat tasa-arvoisesti lastensa hoitoon.

Ekologisesti kestävän Suomen kuvataan näyttävän tietä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa.

– Hallitus piirtää tiekarttaa kohti päästötöntä Suomea. Pohjoismainen hyvinvointivaltio yhdistettynä luonnonvarojen vastuulliseen ja vähenevään käyttöön on yhteiskuntamalli, joka takaa maamme tulevaisuuden kilpailukyvyn.

Rinne ja muut neuvotteluihin osallistuneet puheenjohtajat Juha Sipilä (kesk.), Pekka Haavisto (vihr.), Li Andersson (vas.) ja Anna-Maja Henriksson (r.) kertoivat hallitusohjelman sisällöstä ja tavoitteista maanantaina aamupäivällä Helsingin keskustakirjasto Oodissa.

Koko ohjelma lötyy tämän linkin takaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt