X
SULJE MAINOS
Kuntavaalien ajankohtaa siirretään kahdella kuukauella eteenpäin. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Hallitus todella odottaa yli 11000 koronatartuntaa päivässä”

Tutkijan mukaan ”operaatio loppukiri” näyttäytyy nyt uudessa valossa.

Tampereen yliopiston politiikan tutkija Johanna Vuorelman mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n eilen julkisuuteen tuoma luku 11 000 päivätartunnasta asettaa ”operaatio loppukirin” uuteen valoon.

Hallitus on puhunut tiukkojen rajoitusten käyttöönotolla loppukiristä. Rajoitusten tarkoituksena hallituksen mukaan on, että koronatilanne normalisoituisi Suomessa mahdollisimman pian.

– Vaalien siirtämisen lisäksi THL:n arvio yli 11 000 päivittäisestä tartunnasta huhtikuussa on todellinen uutispommi. Asettaa ”operaatio loppukirin” uuteen valoon, Johanna Vuorelma toteaa Twitterissä.

Hän huomauttaa, että luku on huomattavasti suurempi kuin aiemmat arviot.

– Kontekstia ennusteelle: HS uutisoi pari päivää sitten 1 000 päiväkohtaisen tartunnan ”synkästä merkkipaalusta”, joka olisi eräänlainen käännekohta Suomessa. THL:n ennuste on yli 11-kertainen tuohon merkkipaaluun verrattuna ja saavutettaisiin vain muutamia viikkoja myöhemmin, Vuorelma sanoo.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoi lauantai-iltana Helsingin Sanomille, ettei kyse ole THL:n virallisesta arviosta, eikä THL:n hallitukselle antamassa varsinaisessa arviossa puhuta dramaattisista luvuista yhtään mitään. Hänen mukaansa ”Tähän on vain esitetty tiettyjä mallinnuslukuja, joiden perusteella voi käydä näin tai voi olla käymättä, mutta ei tämä ole se meidän arvio”.

– Oikeusministeri on nyt sitten poiminut itse tällaisia lukuja nähtävästi, Tervahauta sanoi HS:lle launtaina.

Kokoomuksen kansanedustaja Terhi Koulumiehen mukaan näyttää siltä, että hallitus todella odottaa yli 11  000 koronatartuntaa päivässä, valtavasti pitkäaikaissairaita ja kuolleita ja terveydenhuollon kaatumista, kun halusi siirtää vaalit.

– ”Operaatio loppukiri” on nyt saanut uuden sisällön, Koulumies sanoo.

– Se ei kai ollut vaihtoehto, että nopeasti tukahdutettaisiin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt