X
SULJE MAINOS
Hallitus kertoi viime vuoden maaliskuussa kovemmista koronarajoituksista. Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

”Hallitus tilasi selvityksen, jossa hallitukselta kysyttiin, miten hallitus onnistui”

Koronakriisin johto arvioi itseään Deloittelta tilatussa selvityksessä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen Deloitte-konsulttiyhtiöltä tilaama raportti koronakriisin johtamisesta on herättänyt kysymyksiä selvityksen tarkoituksenmukaisuudesta.

– Hallitus tilasi siis Deloitten konsulteilta selvityksen, jossa kysyttiin hallitukselta miten hallitus johtamisessaan onnistui. Kiitos hyvin, pitkän linjan yritysjohtaja ja entinen päätoimittaja ja Turun yliopiston työelämäprofessori Pauli Aalto-Setälä toteaa sarkastisesti Twitterissä.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala vastaa keskustelussa, että sisäinen arviointi on myös tärkeää, mutta muistuttaa, että silloin kyse on tosiaan juuri sisäisestä arvioinnista.

-Ulkoinen arviointi on sitten erikseen. Ja itsearvioinnissakin huolestuttavaa, jos ei tunnisteta mitään puutteita tai kehitettävää (en ole lukenut ko. selvitystä), Multala toteaa.

Viestintätoimisto Ellun kanojen perustaja ja entinen kokoomuksen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Kirsi Piha vastaa Pauli Aalto-Setälälle hämmästelleensä samaa.

– Yleensä kannattaisi varmaan kysyä muilta kuin toimijoilta itseltään jos haluaa oikean arvion toimista. Ylipäänsä toivoisin nyt jo enemmän ”mitä tästä on opittu seuraavaa kertaa varten” analyysejä kuin vakuuttelua siitä että ”tosi hyvinhän tää meni”, Piha sanoo.

Deloitten selvitys löytyy kokonaisuudessaan tästä. Selvitys perustuu koronakriisiin hoitoa johtaneiden henkilöiden eli ministereiden ja keskeisten virkamiesten haastatteluihin. He siis käytännössä arvioivat selvityksessä omaa toimintaansa.

Raportti antaa yleisesti ottaen varsin positiivisen kuvan koronakriisin hoidosta. Keskeiset päättäjät katsovat onnistuneensa kaikkiaan varsin hyvin. Raportissa nostetaan kuitenkin esiin jo aiemmin julkisuudessa laajasti käsiteltyjä ongelmia, kuten esimerkiksi vastuunjaon hankaluuksia eri tahojen välillä ja puutteellista varautumista koronapandemian kaltaiseen kriisiin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt