Myös tietyistä kolmansista maista sallitaan liikenne ensi viikosta alkaen. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Näihin maihin Suomi purkaa matkarajoituksia

Rajat avataan isoon osaan EU-maista. Myös Kiinaan matkustusta helpotetaan.

Hallitus neuvotteli tänään keskiviikkona rajaliikenteen matkustusrajoitusten purkamisesta.

Hallitus päätti luopua sisärajatarkastuksista 13. heinäkuuta alkaen sellaisissa maissa, joissa koronavirustilanne on samankaltainen kuin Suomessa. Yleisedellytys oli, että tautitapauksia on alle kahdeksan sataatuhatta ihmistä kohden viimeisen kahden viikon ajalta.

Toissijaisesti sisärajatarkistusten purkamista harkittiin myös sellaisten maiden osalta, joissa on enintään kymmenen uutta tautitapausta sataatuhatta ihmistä kohden viimeisen kahden viikon aikana. Samaa kriteeristöä noudatetaan myös Schengen-alueeseen kuulumattomien EU-maiden sekä Iso-Britannian, Andorran, Monacon, San Marinon ja Vatikaanivaltion osalta.

Näillä perusteilla matkustusrajoituksista luovutaan 13. heinäkuuta alkaen Alankomaiden, Belgian, Italian, Itävallan, Kreikan, Maltan, Saksan, Slovakian, Slovenian, Unkarin, Liechtensteinin ja Sveitsin osalta.

Lisäksi liikenne sallitaan 13. heinäkuuta alkaen rajoituksetta Suomen ja Kyproksen, Irlannin, Andorran, San Marinon ja Vatikaanin välillä.

Jo aiemmin Suomi on luopunut sisärajavalvonnasta Norjan, Islannin, Viron, Tanskan, Latvian ja Liettuan liikenteessä sekä huvialusliikenteessä.

Työliikenne kolmansista maista

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan Suomi voi myös avata työmatkaliikenteen ja välttämättömän liikenteen sellaisiin kolmansiin maihin, joissa uusien tartuntojen määrä on enintään kahdeksan tapausta sataatuhatta ihmistä kohden viimeisen kahden viikon ajalta.

Näihin maihin kuuluvat Algeria, Australia, Georgia, Japani, Uusi-Seelanti, Ruanda, Etelä-Korea, Thaimaa, Tunisia, Uruguay ja Kiina.

– Muissa maissa noudatettaisiin nykyisiä ulkorajaliikenteen rajoituksia, Ohisalo totesi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Omaehtoista karanteenia suositellaan kaikille, jotka matkustavat maihin, joissa sisä- ja ulkorajatarkastukset ovat edelleen käytössä. Matkailijoita informoidaan eristäytymis- ja hygieniatoimista.

Hallitus tarkastelee rajoituksia uudestaan kahden viikon kuluttua.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt