Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää poliittista tilannekatsausta kokoomuksen puoluevaltuuston syyskokouksessa Helsingissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Hallitus on kuin äkkirikastunut nousukas”

Kokoomuksen puheenjohtaja syyttää hallitusta vastuuttomasta rahanjaosta ja pääministeriä vastakkainasettelun lietsomisesta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo syyttää hallitusta vastuuttomasta rahanjaosta. Kokoomuksen puoluevaltuustossa Helsingissä puhunut Orpo muistutti, että niin valtion kuin kuntien talous on ajautumassa seinään ilman suunnitelmaa velkavetoisen ajan jälkihoidosta.

Hän muistutti, että esimerkiksi kunnissa suunta on vain alaspäin, koska lasten määrä vähenee ja huoltosuhde heikkenee. Orpon mukaan hallitus antaa budjettiriihessä kunnille 1,45 miljardia euron kokoisen tukipaketin, mutta ei tee kaueammaksi kantavia rakenteellisia uudistuksia.

– Hallitus on kuin äkkirikastunut nousukas, joka ehtii vielä ennen valomerkkiä tilaamaan viimeisen kierroksen koko ravintolalle. Siinä hetkessä ajatus tuntuu hyvältä, mutta huonostihan siinä lopulta käy, Orpo ihmetteli.

Orpon mukaan kunnille pitää antaa työkaluja pärjätä nykyistä paremmin. Kunnissa tarvitaan päätöksiä, joilla kunnat pystyvät vahvistamaan rahoituspohjaansa. Kuntien riippuvuutta valtionosuuksista pitäisi Orpon mukaan vähentää, ei lisätä.

Kokoomus olisi valmis tarkastelemaan verotusta. Yhteisövero on kunnille Orpon mukaan hyvä kannustin.

– Jos hieman suurempi osuus yritysten tekemästä tuloksesta jää yhteisöveroina kuntiin, se kannustaa kuntia tekemään hyvää elinkeinopolitiikkaa. Nyt tehdyistä yhteisöveron väliaikaisista ratkaisujen jälkeen on syytä tarkastella, voisiko yhteisöveron kuntaosuuden jättää pysyvästi korkeammalle tasolle. Me haluaisimme myös selvittää, voisiko osan pääomatuloverojen kertymästä jättää maksajan kotikuntaan. Tämä ei kuitenkaan saisi tarkoittaa pääomatuloverotuksen kiristämistä.

Kokoomus on Orpon mukaan myös valmis tarkastelemaan kuntien tehtäviä.

-Lakisääteisiä tehtäviä on yritetty vähentää ja edellinen hallitus pystyi muutaman normin jopa purkamaankin. Tämä on kuitenkin osoittautunut äärimmäisen vaikeaksi. Kuntaliiton toimitusjohtaja kannusti syyskuun alussa katsomaan lakien otsikoiden sijaan lakien sisältöihin. Kunnille pitää jättää enemmän tilaa tehdä itse ratkaisuja siitä, miten palvelut tuotetaan. Kannustaa hyvään yhteistyöhön yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa sekä muiden kuntien kanssa, Orpo sanoi.

Kokoomuksen johdolla eduskunta käy hallituksen talouspolitiikasta ensi viikolla välikysymyskeskustelun. Orpon mukaan hallituksen tulisi ottaa mallia Ruotsin demarivetoisen hallituksen politiikasta.

-Ruotsissa toimitaan toisin. Siellä punavihreä hallitus elvyttää keventämällä verotusta ja alentamalla progressiota pysyvästi. Keskituloisen palkansaajan verotus laskee 300 eurolla vuodessa. Ruotsin talouden ennustetaan palaavan ylijäämäiseksi jo 2023. Meillä velkaantuminen jatkuu valtiovarainministeriön arvion mukaan miltei kymmenen miljardin vuositasolla koko loppuvaalikauden, Orpo sanoi.

Hän lähetti terveisiä pääministerille, joka on on peräänkuuluttanut yrityksiltä yhteiskuntavastuuta.

-Marinin kommentit yritysten yhteiskuntavastuun puutteesta tuntuvat kummallisilta. Vahvaa hyvinvointiyhteiskuntaa ei ole ilman menestyviä yrityksiä, eikä yrityksiä ilman toimivaa julkista sektoria. Osoittaa ymmärtämättömyyttä yhteiskunnasta. Tällaisen vastakkainasettelun lietsominen pääministeriltä on ongelmallista, Orpo arvioi.

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt