Hallitus kertoi tiistaina ilmastokokouksensa linjauksista ja päätöksistä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Hallitus uudistaa sähkön verotusta ja perustaa ilmastorahaston

Hallitus ohjaa satoja miljoonia ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on päättänyt perustaa ilmastorahaston Valtion kehitysyhtiön Vake Oy:n pohjalle.

Hallitus kertoi ilmastokokouksessa tehdyistä päätöksistä tiedotustilaisuudessa Helsingin Vuosaaressa. Päätös ilmastorahastosta valmistellaan kehysriiheen mennessä, ja siihen ohjataan satoja miljoonia euroja Vaken osinkotulosta saamia varoja.

Vake omistaa esimerkiksi Nesteen, Postin, Vapon ja Altian osakkeita.

– Tavoitteena siinä on se, että meillä on voimavaroja ilmastonmuutoksen torjumiseen, digitalisaation edistämiseen ja teollisuuden vähähiilisyyden tukemiseen, pääministeri Sanna Marin kertoi.

Hallitus on valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) mukaan päättänyt myös energiaverotuksen uudistamisen tiekartasta, joka ulottuu hallituskausien yli. Kulmunin mukaan energiaverotuksen uudistaminen aloitetaan teollisuuden sähköveron alentamisella eurooppalaiseen minimiin.

Käytännössä sähköveron leikkuri poistuu, jolloin pienet- ja keskisuuret yritykset ovat samalla viivalla suurten yritysten kanssa. Teollisuuden lämpöpumput ja konesalit siirretään Kulmunin mukaan sähköveroluokkaan.

– Asteittainen alentaminen aloitetaan ensi vuonna, Kulmuni sanoi.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan Suomi tarvitsee kokonaisuudessaan vielä 17-24,5 miljoonasta hiilidioksiditonnista päätökset. Hiilineuluista tavoitellaan hallituksen mukaan kolme miljoonan, liikenteestä 2-2,6 miljoonan ja energiaverotuksen kokonaisuudistuksesta 3-4 miljoonan hiilidioksiditonnin päästövähennykset.

Turpeen verotukseen ei kokouksessa puututtu. Hallitus kuitenkin perustaa turpeen energiakäytöstä luopumista selvittävän työryhmän.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt