Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä hallituksen tiedotustilaisuudessa 29. syyskuuta 2020. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Hallitus linjasi: Ravintoloiden anniskelun loputtava viimeistään kello 24

Ravitsemisliikkeiden olisi sulkeuduttava valtakunnallisesti tuntia myöhemmin.

Hallitus on päättänyt rajoittaa ravintoloiden aukioloa valtakunnallisesti siten, että ravintoloiden olisi sulkeuduttava viimeistään kello 01. Anniskelun olisi loputtava tuntia aiemmin eli kello 24. Hallitus kertoi tehdyistä päätöksistä tiistai-iltana tiedotustilaisuudessa.

Rajoitukset astuvat voimaan 8. lokakuuta. Valtioneuvosto päättää asetuksesta keskiviikkona, ja se tulee voimaan heti. Rajoitusten käyttöönotossa on siten viikon siirtymäaika.

Aukiolorajoituksista voitaisiin hallituksen päätöksen mukaan tehdä alueellisten koronavirustilanteiden perusteella myös tiukempia.

Alueilla, joissa virustilanne etenee kiihtymisvaiheeseen, ravintoloiden anniskelun olisi loputtava jo kello 22. Ravintolan olisi sulkeuduttava tuntia myöhemmin kello 23.

− Kun seuraavaksi kysytte, milloin mennään tuon kiihtymisvaiheen rajan yli, on todettava, että huonoja uutisia tautitilanteen kiihtymisestä voidaan saada liiankin nopeasti, totesi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) tiedotustilaisuudessa.

Hallitus pitää voimassa myös aiemmat ravintoloiden turvatoimet. Kullakin ravintola-asiakkaalla on jatkossakin oltava oma istumapaikka.

Jatkossakin ravintolan on osoitettava näkyvästi, että oireinen henkilö ei saa tulla ravintolaan. Ravintoloiden tulee huolehtia, että asiakaspaikat ovat riittävän etäällä toisistaan ja että asiakkailla on mahdollisuus käsien puhdistukseen.

THL:n johtaja Mika Salminen totesi tiedotustilaisuudessa, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on jo epidemian kiihtymivaihe käynnissä. Krista Kiuru ei kuitenkaan halunnut spekuloida, aiotaanko HUSin alueella ottaa käyttöön jo pian tiukennetut ravintoloiden rajoitustoimet.

Ministeri Kiurun mukaan hallitus kuulee viranomaisilta torstaina tietoja Suomen epidemiatilanteesta ja tekee alueellisia päätöksiä rajoitustoimista tuon kuulemisen perusteella. Alueellinen tarkastelu on hallituksen käsittelyssä kuitenkin jo myös keskiviikkona.

− Tätä alueellista tarkastelua tehdään joka viikko, Krista Kiuru kertoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt