Säätytalo Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Hallitus joustamassa hoitotakuusta ja rokotusjärjestykseen ehkä muutoksia

Päätöksiä on tarkoitus tehdä perjantaina.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on keskustellut keskiviikkona Säätytalolla valmiuslain mukaisten toimivaltuuksien käyttöönotosta. Keskustelut ovat koskeneet valmiuslain pykäliä 86, 88 kohta 1, 106 ja 107.

Pykälä 86 koskee sosiaali- ja terveydenhoidon yksiköiden ohjaamista. Pykälällä 88 hallitus toisi muutoksia kiireettömän hoidon määräaikoihin mikä käytännössä tarkoittaa joustoa hoitotakuuseen.

Pykälillä 106 ja 107 hallitus keskittäisi valtionhallinnon viestinnän johtamisen hallitukselle ja antaisi sille toimivallan päättää poikkeusoloissa erimielisyydet siitä, mille viranomaiselle jonkin asian päättäminen kuuluu.

Hallitus keskusteli neuvottelussaan myös kuntavaalien kotiäänestystä toimittavien vaalitoimitsijoiden rokottamisesta. Tämä merkitsisi valtioneuvoston asetuksella vahvistetun rokotejärjestyksen muuttamista.

Mikäli vaalit pidetään ajallaan, hallituksella on valmius muuttaa rokotusjärjestystä. Koronarokote voidaan antaa kotiäänestystä suorittaville vaalitoimitsijoille. Sen lisäksi kunnat huolehtivat riskiryhmiin kuuluvien ja yli 70-vuotiaiden vaalitoimitsijoiden rokottamisesta hyvissä ajoin.

Hallitus ennakoi, että kevään kunnallisvaaleissa kotiäänestykseen ilmoittautuvien määrän nousee. Kotiäänestykseen voivat ilmoittautua myös korona-altistuksen vuoksi karanteeniin määrätyt henkilöt.

Käyttöönottoasetusten valmistelua jatketaan edelleen. Tavoitteena on tehdä päätökset asetuksista hallituksen istunnossa perjantaina 5. maaliskuuta, jonka jälkeen ne annetaan eduskunnalle.

LUE MYÖS:
Hallitukselle moitteet poikkeusoloista, ravintolat voidaan sulkea

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt