Pääministeri Juha Sipilä (oik.) ja ulkoministeri Timo Soini eduskunnan kyselytunnilla. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

”Hallitus ei ole osapuoli työmarkkinapöydässä”

Eduskunnan kyselytunnilla ryhdyttiin jakamaan palkankorotusohjeita työmarkkinajärjestöille.

– On tullut vihdoin päivä, jolloin vasemmistoliiton eduskuntaryhmä voi kiittää pääministeriä ja olla hänen kanssaan samaa mieltä, vasemmistoliiton Kari Uotila totesi eduskunnan kyselytunnilla

Uotila viittasi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mediakommentteihin palkankorotusten nollalinjan kohtuuttomuudesta syksyn työmarkkinaneuvotteluissa.

Uotilan mukaan Suomessa tarvitaan kohtuullisia palkankorotuksia.

– Meille kohtuus on prosentteja, ei niiden kymmenyksiä. Kysynkin pääministeriltä, onhan koko hallitus tukemassa kohtuullisten palkankorotusratkaisujen syntymistä syksyn työmarkkinakierroksella.

Pääministeri Sipilä vastasi, ettei ”hallitus todellakaan ole tuossa pöydässä”.

– Se, mitä olen tuohon pöytään hallituksen viestejä viestinyt, on se, että meillä on vielä yhteisestä kiky-pöydästä se paikallisen sopimisen edistäminen, joka on vielä vaiheessa. Toivomme, että se menee eteenpäin.

Sipilä korosti viestineensä myös, ettei nyt saatua hyvää työllisyyskehitystä saa mennä vesittämään liittokierroksella.

– Olen myös sanonut mielipiteenäni sen, että 0,0 kuulostaa tässä tilanteessa aika huonolta ratkaisulta, pääministeri totesi.

SDP:n Jukka Gustafsson totesi olevansa hänkin hyvillään Sipilän linjasta nollakorotuksiin. Hän listasi Ruotsin ja Saksan sovittuja palkankorotuksia. Korotuksiin olisi hänestä senkin puolesta Suomessa varaa.

– Kunnon korotus kuitenkin – puolitoista, kaksi prosenttia, jos joku haluaa – parantaa meidän suhteellista kilpailuasetelmaa Ruotsiin ja Saksaan. Tämä lisäisi ostovoimaa. Eikö se olisi Suomen yhteiskunnan ja työllisyyden kannalta hyvä asia, Gustafsson totesi kovaan välihuuteluun.

Pääministeri Juha Sipilä vastasi, ettei hallitus tällaiseen huutokauppaan lähde. Sipilän mukaan luvut eivät myöskään ole vertailukelpoisia, koska Saksassa ja Ruotsissa palkoista sovitaan Suomea enemmän paikallisesti.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoi puheenvuorossaan syksyn työmarkkinakierroksen olevan tärkeä Suomen talouden ja työllisyyden kasvun kannalta. Ydinkysymys ovat hänen mukaansa kuitenkin ne kymmenet tuhannet suomalaiset, jotka odottavat kasvun myötä pääsyä työhön.

– Nyt on päästy talouden kasvu-uralle ja on mahdollista, että tämä vuosi ei jää ainoaksi, jos mennään maltillisesti eteenpäin. Työmarkkinajärjestöt ansaitsevat edelleen kiitosta siitä, että he pystyivät tekemään tämän kiky-ratkaisun. Ainakin minä uskon siihen, että he pystyvät myös tässä tilanteessa arvioimaan, mikä on oikea palkankorotustaso, Jokinen totesi.

– Hallitus ei ole mikään osapuoli työmarkkinapöydässä eikä kuulu sinne lainkaan, hän jatkoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt