Autoliikennettä valtatie 9:llä. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Tuleva hallitus brandasi: Tiemaksua kutsutaan ruuhkamaksuksi

Hallitusohjelmaan on kirjattu ’ruuhkamaksut mahdollistava laki’.

Uuden hallituksen ohjelmaan on kirjattu, että hallitus säätää lain, joka mahdollistaa ”ruuhkamaksujen” käyttöön ottamisen. Niiden tarkoitukseksi kerrotaan ”kaupunkiseutujen liikenteen hallinta”.

Viikonloppuna julki vuotaneessa ohjelmaluonnoksessa puhuttiin vielä suoraan ”tiemaksuista”. Kirjaus kuitenkin muuttui lopullisessa ohjelmassa muotoon ”säädetään laki, joka mahdollistaa kaupunkiseutujen liikenteen hallintaan tähtäävien ruuhkamaksujen käyttöönoton”.

Helsingin seudun kuntien maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL 2019 -suunnitelmassa on esitetty liikenteen päästöjen vähentämiseksi muun  tiemaksuja, pysäköintimaksujen kasvattamista ja jopa työpysäköinnin panemista verolle. Verkkouutiset kertoo suunnitelmasta ja siinä kaavailluista autoilijoihin kohdistuvista toimista tarkemmin tässä jutussa.

Etenkin tiemaksut ovat herättäneet runsaasti keskustelua. HSL:n hallituksen puheenjohtaja Risto Rautavan mukaan tiemaksuesitys on sidoksissa valtakunnalliseen päätökseen, jossa koko autoiluun liittyvä hinnoittelu ja verotus uudistetaan käyttöön kohdistuvaksi. Nurmijärven kunnanjohtaja ja yhdeksän muun Kuuma-seudun kuntajohtajaryhmän puheenjohtaja Outi Mäkelä totesi hiljattain, että maksuja ajetaan Helsingin seudulle yhä puoliväkisin.

Eduskuntapuolueista ainoastaan vihreät ja vasemmistoliitto puolsivat tammikuussa Verkkouutisten kyselyssä tiemaksujen asettamista ja kertoivat olevansa valmiit säätämään ne mahdollistavan lain jo tällä vaalikaudella.

Uuden hallituksen suurimmat puolueet SDP ja keskusta tyrmäsivät idean vielä tuolloin.

LUE MYÖS:
Ryhmäjohtajat VU:n kyselyssä: Vihreät ja vasemmistoliitto haluavat tiemaksut

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt