Perussuomalaisten ilmapalloja. LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

”Hallitus avaa työmarkkinoita ulkomaiselle halpatyövoimalle”

Hallituksen esitys merkitsee perussuomalaisten mukaan uutta naulaa saatavuusharkinnan arkkuun.

Eduskunnan Hallintovaliokunta hyväksyi maanantaina mietinnössään hallituksen esityksen (HE36) määräaikaiseksi lainsäädännöksi, jonka tarkoitus on helpottaa maassa laillisesti oleskelevien ulkomaalaisten mahdollisuuksia työllistyä huoltovarmuuden kannalta kriittisille aloille.

Perusteluna esitykselle on käytetty ennen kaikkea maatalouden työvoimapulaa, joka johtuu siitä, että matkustusrajoitusten vuoksi kausityövoiman saanti on epävarmaa.

Suuri määrä varsinkin palvelualalla työskenteleviä ulkomaalaisia on jäänyt työttömäksi hallituksen määrättyä ravintolat kiinni. Perussuomalaisten mielestä on hyvä, jos tällaiset henkilöt työllistyvät esimerkiksi maatalouden kausitöihin, eivätkä jää kuormittamaan suomalaista sosiaaliturvaa.

– Hallituksen esitys ei kuitenkaan koske pelkkää maataloutta, vaan se avaa myös kuljetus- ja rakennusalan sekä teollisuuden työpaikat kaikille ulkomaalaisille. Hallitus siis tuo työmarkkinoille lisää ja halvempaa työvoimaa samalla, kun nämä alat lomauttavat ja irtisanovat kymmeniätuhansia suomalaisia, toteavat perussuomalaiset hallintovaliokunnan jäsenet Riikka Purra, Jussi Halla-aho ja Mauri Peltokangas.

He esittivät valiokunnassa, että määräaikainen laki koskisi ainoastaan maa- ja metsätalouden töitä, joissa työvoiman tarve on akuutti ja todellinen. Hallituspuolueet hyväksyivät kokoomuksen tuella esityksen.

Ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnalla pyritään suojelemaan suomalaisia työmarkkinoita palkkojen polkemiselta ulkomaisella halpatyövoimalla.

– Keskusta ja kokoomus ovat vaatineet avoimesti saatavuusharkinnan romuttamista, mutta sosialidemokraateille asia on ollut vaikeampi puolueen ay-kytkösten vuoksi. Hallituksen esitys kuitenkin merkitsee käytännössä uutta naulaa saatavuusharkinnan arkkuun. Esimerkiksi ravintolatyön tai opiskelun perusteella oleskeluluvan saanut voi siirtyä vapaasti muille aloille ja kilpailla hinnallaan suomalaisen duunarin kanssa, PS-edustajat sanovat.

Perussuomalaiset muistuttavat myös, että edes hallitus itse ei arvioi lakimuutoksen tuovan merkittävää apua maatalouteen, koska suurin osa Suomessa oleskelevista ulkomaalaisista ei halua alalle työllistyä.

– Työvoimapula pelloilla ei siis hellitä, mutta työvoiman ylitarjonta monilla muilla aloilla pahenee. Voidaankin todeta, että hallitus – ja etenkin keskusta – on lakihanketta ajaessaan höynäyttänyt viljelijöitä pahan kerran, sanovat Purra, Halla-aho ja Peltokangas.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt