Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto. LEHTIKUVA/MESUT TURAN

Kemianteollisuus: Hallitus ajaa työllistämistä vaikeuttavia hankkeita

Kemianteollisuus ennakoi kuluvasta vuodesta edellistä heikompaa.

Kemianteollisuuden yrityksistä yli 40 prosenttia ennakoi tämän vuoden liikevaihtonsa supistuvan viime vuodesta.

Kemianteollisuuden mukaan hallituksen kehysriihessä on paikka tehdä koko taloutta tukevia päätöksiä, ja samalla tulisi miettiä, missä määrin edistetään hankkeita, jotka eivät selkeästi edistä työllisyyttä.

Rokotustahtia on syytä kiristää, sillä yli puolet yrityksistä kertoo koronarokotusten aikataulun vaikuttavan negatiivisesti liikevaihtoonsa, mikäli rokotekattavuuden saavuttaminen venyy joulukuuhun heinäkuun sijasta, Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto toteaa.

Kemianteollisuuden liikevaihto laski viime vuonna noin 4,3 miljardia eli 17 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Tuotannon volyymit pysyivät kuitenkin ennallaan, ja uusien tilausten yhteisarvo kasvoi vuoden 2020 lopulla ennätyslukemiin.

Tästä valonpilkahduksesta huolimatta kaikkien jäsenyritysten tilauskanta ja suhdannenäkymät ovat yhä aavistuksen keskiarvon alapuolella.

Vuoden 2021 näkymät saavatkin Aallon mietteliääksi.

– Korona mutkistaa tilannetta edelleen, eikä vuodesta 2021 ei ole tulossa helppo. Lisäksi merkittävä osa yrityksistämme ennakoi liikevaihtonsa supistuvan tänä vuonna.

Aalto lähettää huhtikuussa järjestettävään hallituksen puoliväliriiheen terveiset.

– Jäsenyrityksissämme seurataan tarkasti EU:n elpymisrahaston käyttöä. On elintärkeää kohdentaa varoja toimiin, jotka edesauttavat teollisia investointeja, uuden teknologian käyttöönottoa, sekä etenemistä hiilineutraaliustavoitetta kohti. Tarvitaan miljardin luokkaa oleva teollisuuden investointeja vauhdittava ohjelma Suomen kestävän kasvun ohjelman osaksi. Näin tuetaan vihreää siirtymää, ja pusketaan Suomea kohti ilmastotavoitteita.

– Työllisyystavoitteista täytyy pitää kiinni. Työllisyysasteen nostaminen on keskeinen toimi velkaantumisen taittamisessa, Aalto jatkaa.

Se, miten hallitus hoitaa koronakriisin, on Aallon mukaan oleellinen asia myös teollisuusyrityksille.

– Jäsenyrityksistämme valtaosa arvioi liikevaihdon laskevan, jos rokotteiden kanssa viivytellään, eikä riittävää kattavuutta saavuteta ennen heinäkuutta. Toimintaympäristö pysyy epävakaana, niin kauan kuin rokottamisessa kestää.

Kemianteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälän mukaan hallitus ajaa työllistämistä vaikeuttavia hankkeita.

Työpaikkojen määrä on pysynyt kemianteollisuudessa viime vuodet vakaana, mutta vuoden 2020 osalta henkilöstömäärän ennakoidaan barometritietojen perusteella supistuvan.

– Tässä tilanteessa lainsäädäntöhankkeita, jotka kasvattavat kustannuksia ja nostavat työllistämiskynnystä, ei tulisi viedä eteenpäin. Yksikkötyökustannuksemme ovat vertailumaihin nähden yhä suhteellisesti suuremmat kuin vuonna 2005, Etu-Seppälä sanoo.

– Myös lainsäädännön yritysvaikutukset tulisi arvioida huolellisemmin. On paradoksaalista, että juhlapuheissa innovaatiot ja tuotekehitys mahdollistavat talouden nousun, mutta käytännössä mahdollisuuksia heikennetään hallituksen toimesta esimerkiksi kilpailukieltosopimuksia rajoittamalla, Minna Etu-Seppälä jatkaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt