Kokoomusedustajien mukaan hallitus näyttäytyy ympäristöasioiden puolestapuhujana, vaikka kierrätysaste laahaa kaukana tavoitteesta.. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Uudistuksen väitetään vievän jäteyrityksiltä asiakkaat

Kokoomusedustajien mukaan uusi jätelaki heikentäisi yritysten kilpailumahdollisuuksia.

Kokoomuksen kansanedustajat Mari-Leena Talvitie, Sari Multala ja Saara-Sofia Sirén kritisoivat hallituksen kaavailemaa jätelain uudistusta yrittäjävihamielisyydestä. Kansanedustajien mukaan hallitus on siirtämässä asumisessa syntyvän kiinteän jätteen kuljetukset kuntien järjestettäväksi.

Kansanedustajien mukaan kyseessä olisi nykyisen rinnakkaisjärjestelmän lakkauttaminen, minkä jälkeen kunta ei pystyisi enää valitsemaan kumpaa kuljetusjärjestelmää sen alueella noudatetaan. Edustajat ovat jättäneet aiheesta kirjallisen kysymyksen.

– Lakiuudistus kadottaisi yksityisiltä kuljetusyrityksiltä asiakkaat, työt ja työpaikat. Kuluttajan kannalta toimivin vaihtoehto on suora yritysten välinen kilpailu. Hallituksen malli heikentäisi yrittäjyyttä, työllisyyttä ja asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia ja kaventaisi kunnallista päätöksentekoa, edustajat toteavat.

Kansanedustajien mukaan jätelain uudistamisesityksen oli määrä saapua eduskunnalle ja ympäristövaliokunnalle heti alkuvuodesta. Edustajien mukaan esitys saapunee eduskunnalle vasta kesäkuussa, kun jätekäytäntöjä pitäisi muuttaa jo 5. heinäkuuta lähtien. 

– Hallitus esiintyy mielellään ympäristöasioiden puolestapuhujana, vaikka kierrätysaste laahaa kaukana tavoitteesta. Julkisuudessa on esitetty tietoa siitä, että hallituksen sisäiset riitelyt olisivat hidastaneet uudistusta. Saatamme joutua EU:n rikkomusmenettelyyn, jos emme pysy aikataulussa, edustajat varoittavat.

Kokoomusedustajien mukaan hallitus on riitautunut jo aikaisemmin sähköautojen latauspisteitä koskevassa esityksessään. Ympäristöministeriön ehdotus sisälsi tiukemmat vaatimukset latauspisteiden asentamiseen kuin mitä itse energiatehokkuusdirektiivi vaatii.

Edustajat huomauttavat, että muutoksen kustannukset kaatuisivat yrittäjien, taloyhtiöiden ja niiden asukkaiden niskaan.

– Hallituksen olisi syytä painaa mieleensä, että kunnianhimoiset ympäristötavoitteet ja työllisyyden edistäminen kulkevat parhaimmillaan käsi kädessä. Hallituksen sisäiset riidat muodostavat esteen niin työllisyys- kuin ilmastoteoille. Ympäristövaliokunta on perunut toistuvasti kokouksiaan, koska valiokunnalla ei yksinkertaisesti ole käsiteltäviä asioita, edustajat päättävät.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt