Jyri Häkämies. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Hallituksen työryhmissä on leppoisa vauhti ja rima matalalla”

EK:n Jyri Häkämiehen mukaan työllisyystoimissa on edetty kesän jälkeen tuskallisen hitaasti.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies hämmästelee hallituksen hitautta työllisyyttä kohentavien uudistusten suhteen.

Kertaluonteisiksi tulkittavia menoja ollaan rahoittamassa myös valtion omaisuuden myynnillä.

– Kaikki menolisäykset päätettiin tehdä heti ja etupainotteisesti, vaikka valtiovarainministeri oli vakuuttanut, että ne ovat linkissä työllisyystoimien kanssa, Jyri Häkämies sanoi EK:n tilaisuudessa Porvoossa.

– Oli myös odotus, että omaisuuden myynnillä pääomitettaisiin ratahankkeita. Tämä oli Antti Rinteen (sd.) aikomuksena vielä hallitusneuvotteluiden alussa. Työryhmät ideoivat lopulta niin paljon menoja, ettei ollut enää rahaa jäljellä.

Jyri Häkämiehen mukaan hallituksen työllisyysryhmissä vaikuttaa olevan ”leppoisa vauhti ja rima matalalla”.

– Moni ryhmistä kokoustaa vain kerran kuussa. Vauhti ja tahtotila puuttuvat, Häkämies sanoi.

EK suhtautuu myönteisesti hallituksen aloitteisiin, joilla kehitetään palkkatukea ja alueellisia työllisyyspalveluita. Työllisyyttä koskevia tavoitetta tuskin saavutetaan vain tähän mennessä ilmoitetuilla toimenpiteillä.

– Nämä tuntuvat olevan hallituksen listalla ykkösenä, mutta yhtälö ei voi perustua vain verovaroin luotuihin työpaikkoihin, Häkämies totesi.

”Miten saadaan tuloksia, jos ei ole päätöksiä?”

EK on esittänyt oman uudistuslistansa, jonka kautta voitaisiin luoda noin 40 000 uutta työpaikkaa. Listalla on muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen, työlupien vauhdittaminen ja paikallisen sopimisen lisääminen.

– Työllisyys ei valitettavasti lisäänny riittävästi nyt tehdyillä päätöksillä. En usko, että nyt päätettyjä lisämenoja tullaan perumaan missään tilanteessa, Jyri Häkämies pohti.

– Hallituksella alkaa olla jo kiire, sillä esimerkiksi ensi kevään budjettiriihen päätökset saadaan voimaan aikaisintaan ehkä lokakuussa. Miten saadaan tuloksia, jos ei ole päätöksiä?

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt