Julkisen talouden tasapainottamiseen tarvittaisiin 120 000 työpaikkaa. LEHTIKUVA / AKU HÄYRYNEN

Tavoite karkaa – ”julkisen talouden kuoppa syvenee”

Kokoomusedustajan mukaan hallitusohjelman tavoitteeseen julkisen talouden tasapainosta ei usko enää kukaan.

Kansanedustaja Arto Satosen (kok.) mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen lista julkista taloutta vahvistavista päätöksistä on lyhyt ja kattaa vain pienen osan menolisäyksistä.

Hän toteaa, ettei hallitus­ohjelman tavoitteeseen julkisen talouden tasapainosta vuonna 2023 usko enää kukaan.

– Suomen julkinen talous on kuilun partaalla. Valtio ottaa velkaa, kunnat ja sairaanhoito­piirit tekevät isoa alijäämää. Veroprosenttia korotti 57 kuntaa, mikä koskee suoraan joka viidettä suomalaista. Kestävyysvaje syvenee koko ajan. Ikääntymisestä aiheutuvat menot kasvavat 500 miljoonaa euroa vuodessa, Arto Satonen kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuuden mielipidekirjoituksessa.

Kansanedustaja arvioi sekä Antti Rinteen (sd.) että Sanna Marinin suhtautuneen ongelman laajuuteen huolettomasti.

– Aktiivimallista on luovuttu, passiivista sosiaaliturvaa korotettu ja perhevapaita pidennetään. Nämä saattavat tuntua kivoilta päätöksiltä, mutta ne heikentävät työllisyyttä ja syventävät julkisen talouden alijäämää, eli nykyinen sukupolvi lainaa lapsiltaan, Satonen toteaa.

Hänen mukaansa osa vaalilupauksista toteutetaan piittaamatta taloudellisista realiteeteista. Kansalaisten etuisuuksia halutaan parantaa, vaikka jo nykyi­setkin rahoitetaan osittain velalla.

– Valtion omaisuutta myydään ja myyntituloja käytetään pysyvien menojen lisäämiseen. Tätä markkinoidaan investointina. Talouspolitiikka on elvyttävää, vaikka kyse ei ole suhdanne- vaan rakenne­ongelmasta, Arto Satonen kirjoittaa.

Hallituksen tavoite on lisätä työllisyyttä 30 000 hengellä. Satonen huomauttaa, että julkisen talouden tasapainottaminen vaatisi noin 120 000 työpaikkaa. Uusien työpaikkojen tulisi myös olla markkinoilla syntyneitä, ei veronmaksajien osittain kustantamia palkkatuki- tai harjoittelupaikkoja.

Työllisyyttä voitaisiin parantaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa porrastamalla, eläkeputken poistolla, paikallisen sopimisen ulottamisella myös pieniin yrityksiin ja työperäistä maahanmuuttoa edistämällä. Satonen arvioi, että hallituksen rohkeus tulee riittämään vain ulkomaisen rekrytoinnin helpottamiseen ja siihenkin vain rajallisesti.

– Marinin hallitus tinkinee työllisyystavoitteestaan ennen kuin tarttuu SAK:n vastustamiin keinoihin. Jos näin käy, niin julkisen talouden kuoppa syvenee, Satonen jatkaa.

Kirjoitukseni Maaseudun Tulevaisuudessa siitä mihin tämän kuntien, sairaanhoitopiirien ja valtion kasvava alijäämä…

Posted by Arto Satonen on Thursday, February 13, 2020

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt