Verkkouutiset

Hallituksen sote-mallissa suuria puutteita – ”vedettävä pois eduskunnasta”

Uudistus uhkaa yliopistosairaaloita, sanovat kokoomusedustajat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa, Mia Laiho ja Anna-Kaisa Ikonen ovat huolissaan Sanna Marinin (sd.) hallituksen sote-esityksestä.

Kansanedustajien mukaan uudistus uhkaa turmella yliopistotasoisen tutkimuksen, opetuksen sekä erikoissairaanhoidon tulevaisuuden. Hallitus on sivuuttanut yliopistollisten sairaaloiden kritiikin ja hädän, arvostelevat edustajat tiedotteessaan.

Yliopistollisten sairaanhoitopiirien johtajat ilmaisivat huolensa jo maaliskuussa julkaisemassaan kannanotossa. Nyt kokoomusedustajat ovat jättäneet Sarkomaan johdolla kannanotossa esitetyistä huolista kirjallisen kysymyksen.

– Pidän vakavana valuvikana, että hallituksen sote-esityksestä puuttuvat säädökset ja ratkaisut siitä, miten yliopistotasoinen sosiaali- ja terveydenhuollon tutkimus rahoitetaan. Esitys johtaisi merkittäviin tutkimusmäärärahojen vähennyksiin, varoittaa Sarkomaa.

– Tämän päivän tutkimus on huomisen hyvää hoitoa. Hallituksen esitys vaarantaisi muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n korkeatasoisen syöpätutkimuksen ja siten potilaiden mahdollisuuden saada parasta mahdollista hoitoa.

Hallituksen tekemä rahoitusmalli on kokoomusedustajien mukaan ongelmallinen. HUS:n arvion mukaan malli on johtamassa rahoituksen supistumiseen Uudenmaan osalta noin 400 miljoona euroa vuosittain. Sarkomaa ja Laiho pitävät kestämättömänä, että uudistus vaarantaa HUSin toiminnan, eikä esitystä tulisi siksi hyväksyä.

Vaarana on myös, että terveydenhuolto siirtyy yhä juridisempaan ja hallinnollisempaan suuntaan.

– Jatkossa asiakkaan erikoissairaanhoitoon ottamisesta voisi päättää vain niin sanottu virkalääkäri. Tämä hankaloittaisi työn järjestämistä, ja virkalääkärivaatimus voisi joissain sairaaloissa uhata jopa koko sairaalan olemassaoloa. Lääkärit ja hoitajat joutuisivat myös eriarvoiseen asemaan rikosoikeudellisen vastuun edessä riippuen siitä, ovatko töissä yksityisellä vai julkisella sektorilla, Mia Laiho sanoo.

– Tämä on epäsuotuisa kehityssuunta eikä ainakaan lisää alan houkuttelevuutta, Laiho jatkaa.

Puutteita ei ole mahdollista korjata eduskunnassa

Kansanedustajat vaativat yliopistollisen sairaalan tehtävien huomioimista sote-rahoituksessa täysimääräisesti joko tarvekriteereissä tai erillisrahoituksessa.

– Kyse on suomalaisen erikoissairaanhoidon tulevaisuudesta. Kansainvälisestikin arvioituna hyvin toimivaa erikoissairaanhoitoa ja sen keskeistä osaa, yliopistosairaaloiden toimintaa, ei saa vaarantaa. Myöskään niiden yhtiömuotoista toimintaa ei pidä estää, sillä esimerkiksi yhtiömuotoinen Sydänsairaala on päässyt maailman parhaiden erikoistuneiden sairaaloiden listalle. Samoin Coxa tarjoaa sujuvan hoitoon pääsyn ja laadukasta ja vaikuttavaa hoitoa, johon asiakkaat ovat tyytyväisiä, Anna-Kaisa Ikonen sanoo.

– Tällaista yliopistosairaaloiden osaamista tulee arvostaa jatkossakin, hän korostaa.

Kansanedustajakolmikon mukaan esityksen puutteita ei ole mahdollista korjata eduskunnassa. Keskellä koronakriisiä kaikki voimavarat tarvitaan koronasta selviämiseen ja ihmisten hoidon turvaamiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)