X
SULJE MAINOS
Kela-korvausten lakkauttaminen voisi aiheuttaa kaaoksen julkiselle sektorille. / LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Hallituksen Kela-muutos iskisi rajusti – ”ojasta allikkoon”

Kansanedustajan mukaan punavihreä hanke tulisi lopettaa vakavien vahinkojen välttämiseksi.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo arvostelee pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen suunnitelmaa yksityisten lääkärikäyntien Kela-korvausten poistamisesta. Asiaa valmistelevalta parlamentaariselta työryhmältä odotetaan mietintöä loppusyksyn aikana.

– Tällä viikolla on keskusteltu reippaasti hallituksen suunnitelmasta romuttaa hyvin toimiva Kela-korvausjärjestelmä. Sekä kansa että asiantuntijat ovat hallituksen suunnitelmista eri mieltä, Wallinheimo toteaa videollaan.

Neljä viidestä lausunnonantajasta arvioi palveluiden saatavuuden heikkenevän, jos korvauksia leikataan tai ne lopetetaan. Muun muassa SAK:n asiantuntijalääkäri Riitta Työläjärvi painotti Iltalehden haastattelussa, ettei yksityisen hoidon Kela-korvauksia tulisi missään nimessä poistaa sote-uudistuksen yhteydessä.

– Julkiselle sektorille syntyisi nimittäin suuri kaaos jo siitä, jos Kela-korvauksien lakkauttamisen takia vaikkapa kolmannes näistä asiakkaista siirtyisi julkisen puolen jonoihin, Sinuhe Wallinheimo sanoo.

Kansanedustajan mukaan nykymalli tarkoittaa käytännössä sitä, että valtion noin 90 miljoonan euron rahoituksella saadaan noin miljardilla eurolla terveyspalveluita suomalaisille. Hallituksen pohtiman muutoksen on arvioitu vaikuttavan kielteisesti erityisesti ikääntyneisiin, naisiin ja vähävaraisiin.

– Herääkin kysymys, miksi hallitus, joka mainostaa olevan juuri näiden ryhmien puolella, haluaa nyt heikentää juuri näiden ryhmien sote-palveluita? Ideologisista syistä? Heittäkää nyt ideologiat romukoppaan. Tässä mennään taas ojasta allikkoon, Sinuhe Wallinheimo sanoo.

Hän kehottaa hallitusta kuuntelemaan asiantuntijoita ja lopettamaan punavihreän hankkeen ennen vakavien vahinkojen aiheutumista.

– Sosiaali- ja terveyspalveluissa ei tarvita tarpeetonta yksityisen sektorin ulossulkemista, vaan yhteistyötä, jolla suomalaiset saavat laadukkaita palveluita. Se on ainakin meidän tavoitteemme, Wallinheimo jatkaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt