Sari Sarkomaa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Hallituksen kaupunkivastaisuudella ei näytä olevan rajoja”

Maakuntauudistuksen rahoitusmalli on katastrofi helsinkiläisille, Sari Sarkomaa sanoo.

Tuoreet laskelmat maakuntauudistuksen rahoitusmallista ovat tuhoisia helsinkiläisten sosiaali- ja terveyspalveluille, varoittaa kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.). Hän luonnehtii Sanna Marinin (sd.) hallituksen esitystä rahoitusmalliksi ”täysin keskeneräiseksi” ja ”monin tavoin epäkelvoksi”.

Sarkomaan mukaan leikkaukset helsinkiläisten sosiaali- ja terveyspalveluista kasvaisivat suhteessa joulukuun 2020 tilanteeseen 26 miljoonalla eurolla, ollen yhteensä yli 65 miljoonaa euroa. Leikkaukset ovat katastrofi, hän toteaa.

Valtiovarainministeriö julkaisi viime viikolla tuoreet laskelmat uudistuksen vaikutuksista alueiden rahoitukseen.

– Aikaisempien laskelmien mukaan helsinkiläisten sosiaali- ja terveyspalveluista oltiin viemässä 60 euroa asukasta kohden. Nyt asukaskohtainen leikkaus on noussut maksimitasolle 100 euroon asukasta kohden. Tämä tarkoittaisi yhteensä yli 65 miljoonan euron leikkauksia helsinkiläisten sosiaali- ja terveyspalveluihin.

– Jo aiemmat leikkaukset vaaransivat Helsingin sotepalvelut, mutta lisäleikkaukset ovat katastrofi. Hallituksen kaupunkivastaisuudella ei näytä olevan mitään rajoja, Sarkomaa sanoo tiedotteessaan.

Helsinkiläiset joutuvat maakuntamallin maksajiksi, mutta vastineeksi pääkaupungin palvelut heikentyvät, kansanedustaja ihmettelee.

– Asiantuntijakuulemiset eduskunnassa osoittavat hallituksen maakuntasoten heikentävän merkittävästi helsinkiläisten ja Uudenmaan väestön palveluja. Korona on runnellut eniten Helsinkiä ja kasvattanut entisestään hoitojonoja. Alueemme hoitajapula ja hoitojonot ovat räjähtämässä käsiin ja vasemmistovihreä hallitus tarjoaa tylysti lisäleikkauksia.

– Hallituksen esityksessä maakuntamalli maksatetaan kasvavana työtaakkana sotehenkilöstöllä ja helsinkiläisillä veronmaksajilla, jotka saavat vastineeksi heikentyvät palvelut. Hallitus kääntää esityksellä ihmisille rumasti selän, kokoomusedustaja arvostelee.

Sarkomaa kehottaa nyt hallitusta vetämään koko esityksensä eduskunnasta.

–Valtiovarainvaliokunnan asiantuntijakuulemisessa hallituksen esityksen rahoitusmalli osoittautui täysin keskeneräiseksi ja monin tavoin epäkelvoksi. Hallituksen yritys tehdä historian suurin hallintouudistus keskeneräisellä ja palvelut monella alueella vaarantavalla rahoitusmallilla on pysäytettävä.

– Hallituksen on vastuullista vetää epäonnistunut maakuntasote pois eduskunnasta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt