Hallituksen energialinjaus mahdollistaa kivihiilen korvaamisen puulla ja turpeella

Pääministeri Alexander Stubb linjasi tiistaina eduskunnan energiakeskustelussa, että hallitus lisää metsähakkeen tukea ja keventää turpeen veroa.

Tällä uudella linjalla kotimaisen energian kilpailukyky paranee suhteessa kivihiileen. Kotimaisten polttoaineiden käyttö on ollut viime vuosina laskussa.

Bioenergia ry:n hallituksen puheenjohtaja Esa Lindholm pitää Stubbin hallituksen linjausta tärkeänä muutoksena suomalaisessa energiapolitiikassa.

– Toivottavasti tämä käänne heijastuu hakkeen tukeen ja turpeen veroon niin merkittävästi, että energiayhtiöt voivat jatkossa ottaa kaiken mahdollisen tehon kotimaisesta energiasta, Lindholm sanoo.

Myös Suomen suurimman biovoimalaitoksen Alholmens Kraftin toimitusjohtaja Roger Holm toivoo riittävän merkittävää ratkaisua.

– Tällä päätöksellä saataisiin korjattua tilannetta, jossa useat energiayhtiöt ovat olleet pakotettuja korvaamaan puuta ja turvetta kivihiilellä, Holm sanoo.

Hallituksen ratkaisu turvaa ja synnyttää tuhansia kotimaisen energian tuomia työpaikkoja. Metsähake ja turve työllistävät Suomessa suoraan tai välillisesti yli 16 000 henkeä.

Lisäksi päätös lisää merkittävästi uusiutuvaa energiaa. Energiapuun käyttö on ottamassa tänä vuonna takapakkia. Metsäntutkimuslaitos ennustaa, ettei se kasva ensi vuonnakaan.

– Uskomme, että mikäli asia saadaan nyt kuntoon, muuttuu tilanne hyvinkin nopeasti. Heikon tilanteen vuoksi kotimaista energiapuuta ja turvetta on varastossa poikkeuksellisen runsaasti. Varastot saataisiin riittävällä ratkaisulla aivan eri tavalla liikkeelle, Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Jyrki Peisa sanoo.

Suomeen on viime aikoina myös valmistunut useita voimalaitoksia ja lämpölaitoksia, joissa voidaan käyttää energiapuuta ja turvetta. Hallituksen päätös parantaa myös tulevien investointien kannattavuutta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt