X
SULJE MAINOS
Pekka Haavisto. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Al-Hol-iltakoulussa oli vain Pekka Haaviston suullinen esitys

Ulkoministeriö ei valmistellut hallitukselle mitään aineistoa al-Holista.

Ulkoministeriö ei valmistellut kirjallista aineistoa hallituksen kuuluun iltakouluun 31.10.2019, jossa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan käsiteltiin ja hyväksyttiin Syyrian al-Holin leiriä koskeva ulkoministeriön ”toimintalinjaus”.

Asia ilmenee ulkoministeriön Verkkouutisten asiakirjapyyntöihin antamista vastauksista.

Verkkouutiset pyysi ulkoministeriöltä muun muassa iltakouluun valmisteltuja muistioita ja muita asiakirjoja sekä iltakoulussa esiteltyä ”toimintalinjausta”. Vastaukset iltakoulua koskeviin tiedusteluihin antoi valtioneuvoston kanslia.

– Kanslian mukaan ulkoministeriön tuottamaa iltakouluaineistoa ei ole tiedustelemaltasi ajanjaksolta. Hallituksen iltakoulussa 31.10.2019 käsiteltiin Al Holin tilannetta ulkoministeri Haaviston suullisen esityksen pohjalta, ulkoministeriön tietopalvelusta vastataan.

ISIS-leirin suomalaisten kotiuttamissuunnitelmia koskevan kohun erääksi keskeiseksi kysymykseksi on noussut, mitä pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen iltakoulussa 31. lokakuuta 2019 asiasta tarkalleen puhuttiin. Ulkoministeri Haavisto on perustellut toimintaansa tässä iltakoulussa esitellyllä ulkoministeriön ”toimintaohjeella ja toimintalinjauksella”.

Tietopalvelun vastausten perusteella tilaisuudessa toimittiin ainoastaan Pekka Haaviston suullisen esityksen pohjalta.

Tieto pelkästä suullisesta esityksestä on mielenkiintoinen myös siksi, että Verkkouutisten saama ulkoministeri Haaviston al-Hol-erityisedustajan nimitysasiakirja on päivätty lokakuun 22. päivälle.

”Virkamiehille ohjeet iltakouluun”

Pekka Haavisto ja muut ministerit ovat vedonneet iltakoulussa päätettyyn toimintalinjaukseen toistuvasti kohun aikana.

Iltakoulua korostettiin myös Pekka Haaviston esikunnan hallituskumppaneille joulukuun alussa välittämässä ohjeessa. Ilta-Sanomien hankkimassa asiakirjassa ohjeistettiin, miten hankaliin al-Holia koskeviin kysymyksiin tulisi vastata.

Esimerkiksi kysymykseen siitä, onko vastuuta asiassa pyritty kaatamaan viranomaisten harteille, jotta hallitus ei joudu puimaan asiaa julkisesti, vastattiin Haaviston ohjeessa seuraavasti:

Ulkoministeri on antanut virkamiehille valmisteluohjeet iltakoulua varten ja nimittänyt väliaikaisen erityisedustajan. Toimintalinjaus on esitelty hallitukselle valtioneuvoston iltakoulun yhteydessä.

Mahdolliseen kysymykseen siitä, miksi asiassa ei ole jaettu tietoa hallituksen kesken, ohjattiin vastaamaan viittaamalla taas iltakouluun:

Ulkoministeriön toimintalinjaus on tuotu valtioneuvoston jäsenten tietoon iltakoulun yhteydessä. Tämä on kuitenkin yleisemmän tason toimintalinjaus. Mediassa käsitellyt nimettömistä lähteistä annetut kommentit esimerkiksi valmiusasioista eivät kuulu poliittisen tason käsittelyyn.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt