Verkkouutiset

Hallitukselta vaaditaan linjausta alkoholista – ”ei voi Krista Kiuru yksin sanella”

Pienpanimoiden etämyyntioikeus ei näytä etenevän lupailusta huolimatta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihreiden varapuheenjohtaja, varakansanedustaja Fatim Diarra päivittelee hallituksen toimia pienpanimoille lupaillun etämyyntioikeuden kanssa.

– Se, että mitään ei tapahdu alkaa turhauttaa aivan todella, Diarra sanoo Twitterissä.

– Hallituksessa kun on viisi puoluetta ei voi Krista Kiuru yksin sanella mitä täällä tapahtuu. Me tarvitaan tolkkua tähän hommaan, hän jatkaa.

Hän viittaa Helsingin Sanomien juttuun, jossa ruoditaan pienpanimoiden etämyyntioikeuden kummallista saagaa. HS:n artikkelissa kysytään, minne esitys asiasta oikein katosi.

Etämyyntiä kannattavan vihreiden mukaan asiassa odotetaan esitystä perhe- ja peruspalveluministeri Kiurulta (sd.). Myös keskusta on ilmoittanut tukevansa aloitetta. Esitykselle on tullut laajasti tukea myös oppositiosta.

Sosiaali ja terveysministeriön mukaan mitään ei kuitenkaan ole vireillä. Kiurun kabinetista taas kerrotaan, ettei siellä olla ”tietoisia” siitä, mitä esityksiä heiltä odotetaan. Ministeri Kiuru puolestaan sanoo asian etenemisen olevan hallitusryhmien käsissä.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaan mielestä hallituksen pitää päättää yhdessä alkoholipolitiikkansa linjat esimerkiksi iltakoulussa.

– Sen pohjalta virkamiesten valmisteltava ja vastuuministeri Krista Kiurun
toimittava. Jos asia tärkeä, miksi ei vihreat ole asiaa hallituksessa ajanut? Vielä ei ole myöhäistä tarttua toimeen, Sarkomaa sanoo Twitterissä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski kertoi viime viikolla, että aloite pienpanimotuotteiden etämyynnin väliaikaiseksi sallimiseksi ei etene. Hän kuvasi Viisi Tähteä -verkkosivustolle, että asiasta näyttää tulevan ”mahalasku”, vaikka ensin vaikuttikin, että hallitus ottaa aloitteesta kopin ja lähtee viemään sitä eteenpäin.

Myllykoski ja kansanedustajat Sinuhe Wallinheimo (kok.), Eeva-Johanna Eloranta (sd.), Mikko Kärnä (kesk.) ja Joakim Strand (r.) jättivät aloitteen jo huhtikuun alussa.

Hallituksesta on tämän jälkeen toistuvasti lupailtu asian edistymistä. Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella mitään valmistelevaa työtä etämyynnin sallimiseksi ei siis kuitenkaan ole lupauksista huolimatta käynnissä.

Panimo- ja ravintola-alan tilanteesta huolestuneet ovat arvostelleet tällä viikolla myös hallituksen syksyn budjettiriiheen kaavailemaa alkoholiveron nostoa. Asiasta uutisoineen Uutissuomalaisen mukaan veronkiristysten tavoitteena on kasvattaa verotuloja noin 50 miljoonalla eurolla.

Jos veronkiristykset toteutettaisiin samalla tavalla kuin vuosien 2018-2019 veronkiristykset, oluen hinta nousisi arviolta 3 sentillä 0,33 litran tölkiltä, viinissä 21 senttiä 0,75 litran viinipulloa kohden ja väkevissä alkoholijuomissa 31 senttiä pullolta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)