Kokoomuksen lakialoite leikkaisi sähköverkkomonopolin tuottoja sadoilla miljoonilla. LEHTIKUVA / EIJA KONTIO

”Hallituksella on mahdollisuus korjata tämä huutava vääryys”

Kokoomusedustajan mukaan sähköverkkojen monopolilla todellakin rahastetaan.

Kokoomuksen kansanedustaja Janne Heikkisen mukaan on valtava vääryys, että sähkönsiirtoyhtiöt nostavat monopolinsa turvin valtavia summia perusteetonta tuottoa.

− Tämän rahapotin palauttaminen suomalaisille ihmisille ja yrityksille halvemman sähkön muodossa olisi mitä parhainta ostovoiman koronaelvytystä, Heikkinen kirjoittaa Puheenvuoron blogissa.

Hän siteeraa LUT:n strategisen rahoituksen professori Mikael Collania, jonka laskelmien mukaan verkkoyhtiöiden monopolituotoista voitaisiin nipistää lakimuutoksin noin 400 miljoonaa euroa ihmisten ja yritysten hyväksi.

Siirtoyhtiöiden sääntely on Suomessa Heikkisen mielestä epäonnistunut. Nykytilanne luo siirtoyhtiöille hänen mukaansa tietynlaisen ”verotusoikeuden”.

− Koska sähkö on välttämättömyys eikä sen siirtoa voi kilpailuttaa. Tämä “vero” on luonteeltaan regressiivinen. Siksi yhtiöiden tuottoa tulee säädellä, jotta laskut eivät nouse kohtuuttomaksi, Heikkinen kirjoittaa.

− Yhtiöiden valvomiseksi ja voittojen rajaamiseksi luotu lainsäädäntö on puutteellista. Poliitikot ovat epäonnistuneet luodessaan niille epätarkoituksenmukaiset kriteeristöt, jotka ovat kannustaneet investoimaan kalliiseen maakaapelointiin myös silloin, kun se ei ole kaikilta osin kustannustehokasta, hän jatkaa.

Caruna ja muut sähkönsiirtoyhtiöt pitää Heikkisen mukaan asettaa tiukemman kontrollin alle ja myös säävarmuusinvestointeja kohtuullistaa. Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman on laatinut aiheesta kokoomuksen eduskuntaryhmän tukeman lakialoitteen.

− Kysymys on yhteiskunnallisesti merkittävä, sillä sähköverkkojen monopolilla todellakin rahastetaan. Siirtohinnat ovat monin paikoin yli kaksinkertaistuneet 10 vuoden aikana. Hallituksella on nyt mahdollisuus korjata tämä huutava vääryys viemällä lakialoitteemme pikaisesti maaliin.

Hallituksen on määrä antaa lakiesityksensä siirtohintojen nousun hillitsemisestä lähiviikkoina.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt