Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus oli sallinut kiistanalaiset hakkuut vuonna 2017. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / EIJA KONTIO

”Hallinto-oikeudesta on tullut uusi poliittinen toimija”

Kansanedustajan mukaan 5–10 vuoden viiveellä tulevat päätökset voivat karkottaa yksityisiä investointeja.

Kokoomuksen kansanedustaja Markku Eestilä toteaa korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) tyrmänneen viime aikoina monia kuntien, maakuntaliittojen, alueviranomaisten ja alempien oikeusasteiden tekemiä päätöksiä.

Tuoreimpaina tapauksena KHO kielsi Metsähallituksen suunnittelemat hakkuut Oulujärven saarilla ja ranta-alueilla. Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus oli hyväksynyt hakkuut jo vuonna 2017.

– Perusteena ylikävelylle on esitetty monenlaisia olettamia, muun muassa susien lisääntymis- ja levähdysalueiden rauhoittamista. Perustuslain 20. pykälä (vastuu ympäristöstä) on ratkaisuissa näköjään saanut entistä merkittävämmän painoarvon, jota joka asiasta valittavat äänekkäät ammattivalittajat entisestään nostavat, Markku Eestilä kirjoittaa Facebookissa.

Hänen mukaansa tilanne voi vaarantaa monia yksityisen sektorin hankkeita.

– Kuka enää uskaltaa suunnitella ja aloittaa miljoonia maksavat elinkeinoprojektit kaavamuutoksineen, jos lopullisen päätökseen saaminen kaikkine valituksineen kestää jopa 5–10 vuotta! Miten etukäteen voi esimerkiksi tietää, että tuulivoiman suunnittelualueella tulee projektin aloittamisen jälkeen liikkumaan susia, joiden suojelu nousee yllättäen merkittäväksi tekijäksi, Eestilä kysyy.

Kansanedustaja painottaa arvostavansa luontoarvoja ja liikkuvansa jatkuvasti luonnossa.

– Joka tapauksessa näistä asioista pitää myös eduskunnassa rakentavasti keskustella, eli onko vallan kolmijako-oppi näiden tulkintojen jälkeen tasapainossa, vai onko tulkinnoilla liian iso rooli merkittävissä investoinneissa. On muistettava, että yksityisten investointien matala taso on edelleen yksi Suomen suurimmista ongelmista, Markku Eestilä sanoo.

Tästä Korkeimmasta hallinto-oikeudesta on tullut näköjään uusi elinkeinopoliittinen toimija Suomessa. Hyvä vai huono…

Posted by Markku Eestilä on Monday, January 20, 2020

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt