Hakkereiden paljastamat henkilö- ja ostotiedot voivat johtaa tietojen myyntiin pimeässä verkossa ja antaa rikollisille mahdollisuuden petoksiin. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Hakkereiden kultakaivoksesta varoitetaan

Verkkokauppojen asiakastiedot ovat vaarassa, kun alustan päivitys loppuu.

Sadat suomalaiset verkkokaupat käyttävät avoimen lähdekoodin Magento 1 -verkkokauppa-alustaa, joiden päivitykset lakkaavat tasan kuukauden päästä.

– Paniikkiin ei ole syytä, mutta toimenpiteisiin pitää ryhtyä vauhdilla. Ongelma koskee satoja suomalaisia verkkokauppoja ja valtavaa määrä suomalaisia asiakkaita, varoittaa Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha tiedotteessa.

Tilanteesta on varoittanut muun muassa luottokorttijätti Visa, sillä haavoittuvat verkkokaupat eivät enää 1. heinäkuuta täytä luottokorttien turvallisuusvaatimuksia.

– Pakko sanoa, että ongelman laajuus on lyönyt meidät ällikällä. Päivitysten loppuminen ei nimittäin ole ollut mikään salaisuus, vaan siitä on ilmoitettu ensimmäistä kertaa jo 2015, Roiha kertoo.

Asiakastiedot ovat vaarantumassa ainakin puolelta miljoonalta suomalaiselta, mutta todellinen määrä voi yhdistyksen mukaan olla vielä paljon suurempi. Vaaravyöhykkeellä on lukuisia kaikkien tuntemia brändejä, kuten Kierrätyskeskus, Netrauta, Pentik, Pihla, Ruohonjuuri ja Stockmann.

– Kun katsoo pelkästään noita verkkokauppoja, niin on siinä aikamoinen hakkereiden kultakaivos, Roiha toteaa.

Hänen mielestään Suomessa olisi syytä ylipäänsä herätä siihen, että täällä on verkkokaupassa ajettu aivan liikaa vanhentuneella teknologialla.

– Esimerkiksi Ruotsiin ja Tanskaan verrattuna verkkokauppamme on vielä kehittymätöntä eikä käytetty teknologia useinkaan mahdollista kansainvälistä kasvua, Roiha huomauttaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt