Häkämies: Nuorille töitä Venäjältä

EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan Suomi voisi hyödyntää Venäjän vaurastumista tehokkaammin. Hän ehdottaa Nykypäivän ja Verkkouutisten haastattelussa, että viisumikäytäntöjä höllennettäisiin, jotta suomalaisia nuoria saataisiin töihin esimerkiksi Pietariin.

– Kävin Pietarin talousfoorumissa viime kesänä. Siellä olisi suuri määrä suomalaisyrityksiä, jotka ottaisivat mielellään kesäduunareita ja harjoittelijoita, mutta järjestelmämme ei tunne lyhytaikaista viisumia. Tähän olisi saatava muutos, Häkämies sanoo. Hänen mukaansa Pietarin alueella voisi olla tarjolla jopa satoja harjoittelupaikkoja.

Toinen kehityskohde on venäjän kieli. Häkämies olisi valmis antamaan Itä-Suomen kouluihin kokeilulupia, jossa peruskoulun yläasteen opiskelijat voisivat valita ruotsin ja venäjän kielen välillä.

– Pitäisin kokeilua myönteisenä ja mahdollisuutena Suomelle. En halua kuitenkaan asettaa ruotsia ja venäjää vastakkain, Häkämies sanoo.

Työpaikkoja hävittiin

Häkämies arvioi, että tupon kaaduttua Suomessa edetään kohti liittokierrosta. Hän pitää valitettavana tupon hautaamista, koska samalla kaatui ekonomistien laskema malli, joka olisi tuonut työpaikkoja rutkasti lisää.

– Laskelman perusteet oli hyväksytty ekonomistiryhmässä, jossa mukana oli myös palkansaajien edustus, Häkämies paljastaa.

Mallissa palkkojen sopimuskorotus olisi ollut EK:n vaatima nolla, työeläkemaksut olisi jäädytetty vuoden 2013 tasolle ja palkansaajien verotukseen olisi tehty kahden prosentin inflaatiotarkistus. Lisäksi mallissa oli joitakin yritysten kannattavuutta parantavia pienehköjä toimia.

Häkämiehen mukaan edellä mainittu malli olisi tuonut 35 000 lisätyöpaikkaa Suomeen ja palkansaajien ostovoima olisi noussut 1,7 prosenttia.

Lue koko juttu uusimmasta Nykypäivästä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt