Verkkouutiset

Häiriöt nettipalveluissa herättävät kysymyksiä – ”Venäjän hybridisotaa?”

Ruotsalaisraportti tyrmää Venäjän laajentumispyrkimykset ja korostaa kansalaisyhteiskunnan arvoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihamielinen valtio saattaa pyrkiä jo rauhan aikanakin vahingoittamaan muita maita, Ruotsin kokonaismaanpuolustuksen tutkimuslaitoksen (FOI) julkaisema raportti muistuttaa. Mahdollisia vaikutuksia kuvataan pahimmillaan kohtalokkaiksi.

Rauhan ja sodan väliin sijoittuu raportin mukaan laaja harmaa alue, jonka puitteissa vihollinen voi toimia ilman, että sen toimia tunnistetaan sotilaalliseksi hyökkäykseksi.

– Kyse voi olla esimerkiksi poliittisesta vaikuttamisesta, markkinoiden manipuloinnista, disinformaatiosta, informaatiovaikuttamisesta, tuesta ääriliikkeille, voimannäytöistä, laittomasta tiedonhankinnasta, päättäjiin kohdistetusta uhasta ja painostuksesta, kyberiskusta tai fyysisestä sabotaasista, FOI:n tutkimusjohtaja Daniel Jonsson sanoo.

– Ruotsissa, kuten pohjoismaisissa ja baltialaisissa naapurimaissa, on viime aikoina koettu jokseenkin suuri määrä vaikeasti selitettäviä onnettomuuksia. Tämä on omiaan kasvattamaan poliisin, pelastustoimen ja ensihoidon työvoiman kuormitusta.

Samaan aikaan ruotsalaisen yhteiskunnan toimintoihin kohdistuu Jonssonin mukaan salattuja kyberhyökkäyksiä ja fyysistä häirintää, joiden jäljet pyritään peittämään tai epäilykset ohjaamaan väärään suuntaan.

– Tapahtumia ja uhkia nostatetaan askel kerrallaan sosiaalisen ja perinteisen median poliittisessa propagandassa, joka nakertaa luottamusta päättäjiin, hän toteaa.

Jonsson kehottaa katsomaan, mitä tapahtui Ukrainassa. Siellä paikallisten energialaitosten valvontahenkilökunta kertoi äskettäin menettäneensä tietojärjestelmän hallinnan.

Syylliseksi laajamittaisiin häiriöihin on epäilty Venäjää. Maa on Jonssonin mukaan halunnut toimia joutumatta vastuuseen teoistaan.

– Yksi syy hyödyntää harmaan alueen strategiaa konfliktitilanteessa on sotilaallisen väkivallan asemesta saavuttaa etuja ja poliittisia tavoitteita niin, ettei Naton tarvitse kohdata eskalaatiota tai muita voimakkaita vastatoimia.

Raportissa pidetään ilmeisenä, että Venäjä jatkaa Naton haastamista sekä tavanomaisin keinoin että hybridimenetelmiä hyödyntäen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)