X
SULJE MAINOS
Los Angelesin lentokenttä. LEHTIKUVA/AFP/Patrick T. Fallon

Häiriköivät lentomatkustajat kasvava riski – henkilökunnalle opetetaan itsepuolustusta

Yhteentörmäykset häiriköivien matkustajien kanssa ovat yleistyneet Yhdysvalloissa.

New York Postin mukaan Yhdysvaltain liikenneturvallisuushallinto on käynnistänyt itsepuolustuskurssit matkustamohenkilökunnalle, kun lentoyhtiöiden työntekijät ovat ilmoittaneet lisääntyvästä määrästä matkustajia, jotka rähjäävät muun muassa maskeista.

Liittovaltion ilmailupoliisi (Federal Air Marshal Service) opettaa matkustamohenkilökuntaa yhden päivän kurssilla, miten väkivaltaiseksi ryhtyvä matkustaja lannistetaan ja jopa neuvoo lentoemäntiä silmään pistämisen taktiikasta.

– En halua koskaan käyttää mitään näistä. Mutta jos minun täytyy, tunnen itseni varmasti paljon varmemmaksi, eräs lentoemäntä sanoo.

Yhdysvaltain matkustamohenkilökunnan liiton tällä viikolla julkaiseman kyselyn mukaan noin 17 prosenttia lentoemännistä raportoi, että heidän fyysistä koskettomuuttaan oli loukattu kuluvan vuoden alkupuoliskolla.

Otannassa mukana olleista 5 000 matkustamohenkilökunnan jäsenestä 85 prosenttia kertoi kohdanneensa häiriköiviä asiakkaita ja 58 prosenttia kertoi kohdanneensa sellaisia vähintään viisi kertaa kuluvan vuoden aikana.

Kyselyyn vastanneet mainitsivat maskien noudattamisen ja alkoholin olevan syynä lisääntyvään lennoilla tapahtuvaan aggressioon. Ilmoitetut tapaukset sisältävät muun muassa tönimistä, roskien heittelemistä ja vessoja sotkemista vastauksena turvallisuusohjeisiin.

Lentoyhtiöiden työntekijöiden mukaan heillä on ollut vaikeuksia asiakkaiden kanssa, jotka eivät halua noudattaa maskimääräystä.

– Tämä kysely vahvistaa, minkä me kaikki tiedämme: vihamielisyys ja sanallinen sekä fyysinen pahoinpitely pieneltä osalta matkustajia on täysin pois kontrollista ja asettaa muut matkustajat ja lentohenkikökunnan vaaraan, toteaa matkustamohenkilökunnan liiton puheenjohtaja Sara Nelson.

– Tämä ei koske vain maskeja, kuten jotkut ovat väittäneet. Tässä tapahtuu paljon enemmän, ja ratkaisut edellyttävät useita toimia koordinoidusti koko ilmailualalla, hän sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt