Venäjä on kiistänyt kovat kyberiskusyytteet. Taustalla Venäjän ulkoministeriö Moskovassa. LEHTIKUVA / AFP Yuri Kadobnov

GRU:n operaatiot paljastettiin – Venäjä syyttää russofobiasta

Kremlin mukaan sillä ei ole mitään tekemistä kyberiskujen kanssa.

Venäjän ulkoministeriö kiistää lausunnossaan jyrkästi amerikkalaissyytökset Venäjän tiedustelun tekemistä kyberiskuista. Ulkoministeriön mukaan kyse on ”Venäjä-vastaisesta hyökkäyksestä”.

Kuusi Venäjän sotilastiedustelu GRU:n upseeria on asetettu Yhdysvalloissa syytteeseen sarjasta tuhoisia kyberiskuja. Syyteasiakirjojen mukaan tiedustelu-upseerit tovereineen olivat vastuussa laajasta kyberiskujen sarjasta, joka kohdistui muun muassa Ukrainan ja Georgian valtioihin, Ranskan vaaleihin, vuoden 2018 talviolympialaisiin Etelä-Koreassa sekä Britannian Novitshok-myrkkyiskun tutkimuksiin.

Toimintaa on kuvattu tuhoisimmaksi ja kalleimmaksi yhden ryhmän kyberiskujen sarjaksi koskaan  Verkkouutiset kertoo asiasta lisää tässä.

Venäjän ulkoministeriö kuittaa syytteet lausunnossaan ”russofobiana”. Venäläiset eivät myöskään suostu myöntämään, että paljastetut syytetyt ovat GRU:n palveluksessa. Ulkoministeriö viittaa ”väitetysti Venäjän turvallisuuspalvelujen palveluksessa” oleviin henkilöihin.

– Torjumme kategorisesti tällaiset spekulaatiot. Venäjän valtiollisilla virastoilla ei ole mitään tekemistä minkäänlaisen Washingtonin esittämän pahansuovan verkkotoiminnan kanssa. Tämän liikkeen takana on selvästi opportunistisia poliittisia tekijöitä – Yhdysvaltain russofobisten voimien halu pitää ”Venäjän uhkan” teemaa pinnalla Yhdysvaltojen presidentinvaalikampanjoinnin aikana, lausunnossa sanotaan.

Venäjän ulkoministeriö korostaa maan johdon halukkuutta tehdä yhteistyötä kyberturvallisuusasioissa.

– Voimme ikäväksemme todeta, että päätellen korkeiden amerikkalaisviranomaisten retoriikasta, ei lähestymistapaamme jaeta. Kumppanimme eivät ole valmiita tasapuoliseen ja molemminpuoliseen kunnioitukseen perustuvaan yhteistyöhön.

LUE MYÖS:

Venäjän tiedustelu mokasi: Kymmenillä agenteilla sama osoite

Venäjän GRU paljastettiin: He tekivät kyberiskut ympäri maailmaa

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt