Verkkouutiset

GPS näytti laivoille niiden olevan 32 km päässä lentokentällä: Venäjän pelätään kehittäneen uuden sotimismuodon

Venäjän epäillään kehittävän uutta kyberasetta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän uskotaan testaavan uutta häirintälaitetta, joka kykenee harhauttamaan GPS-vastaanottimia. Mustallamerellä koetut satelliittipaikannusongelmat saattavat viitata uudenlaiseen elektroniseen sodankäyntiin, kertoo uutissivusto New Scientist.

Yhdysvaltain merenkulkuhallinnon raportin mukaan Mustallamerellä seilanneen venäläisaluksen kapteeni huomasi 22. kesäkuuta, että GPS ilmoitti heidän sijaintinsa väärin. GPS:n mukaan alus oli Gelendžikin lentokentällä 32 kilometrin päässä laivan todellisesta sijainnista.

Kapteeni otti yhteyttä muihin lähistöllä seilaaviin aluksiin. Myös näiden 20 aluksen AIS-järjestelmät ilmoittivat väitetyiksi sijainneikseen saman lentokentän.

Asiantuntijat uskovat, että kyse on ensimmäisestä dokumentoidusta GPS-harhautuksesta.

GPS-häirintää voi olla kahdenlaista: jumiuttamista (jamming) tai harhauttamista (spoofing).

GPS-signaalin jumiuttaminen tarkoittaa lähinnä sitä, että samalla taajuudella syötetään vastaanottimelle ääniaaltoja, jotka peittävät heikon GPS-signaalin. Näin GPS-järjestelmä ei kykene antamaan merenkulun navigointijärjestelmille paikkatietoa.

Jumiuttaminen on kuitenkin helppo huomata. GPS-vastaanottimet hälyttävät, jos yhteys katoaa.

Harhauttamisessa lähetetään vastaanottimelle väärää tietoa GPS-signaalia voimakkaammalla signaalilla, jota vastaanotin ei tunnista vääräksi. Näin alus saadaan harhautetuksi ja pois linjaltaan. Tämä on häirinnän hankalampi ja vaarallisempi muoto.

– Jumiuttaminen ainoastaan hyydyttää vastaanottimen, mutta harhauttaminen saa sen valehtelemaan, kertoo Royal Institute of Navigation (RIN) -yhdistyksen entinen puheenjohtaja David Last.

Teksasin yliopiston tutkija Todd Humphreys uskoo, että Mustanmeren tapauksessa on kyse Venäjän testaamasta uudenlaisesta elektronisen sodankäynnin muodosta.

GPS:n harhauttaminen on tullut ilmi Moskovassa viimeisen vuoden aikana älypuhelinten sovellusten vastaanottimissa. Moskovan keskustassa Pokemon Go -kännysovelluksen pelaajien kännykät ilmoittivat sijainniksi Vnukovon lentokentän, joka sijaitsee 28 kilometriä keskustasta lounaaseen.

GPS-signaalin häirintä Moskovan alueella johtuu todennäköisesti puolustuksellisista syistä. Monet Naton maaliin hakeutuvat pommit, ohjukset ja miehittämättömät lennokit käyttävät GPS-järjestelmää. Onnistunut harhauttaminen johtaisi ne harhaan.

Virheellisten GPS-signaalien lähettäminen on nykyään helppoa eikä vaadi paljon virtaa. 32 000 kilometrin päästä tulevan satelliittisignaalin voimakkuus on noin 20 wattia. Siten yhden watin häirintälaitteella voi sotkea sen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)