Georgiaan tunkeutunut tunnuksettomia sotilaita – ”puhuvat venäjää”

Joukko kasvonsa peittäneitä tunnuksettomia sotilaita tunkeutui torstaina Georgiaan Etelä-Ossetian separatistialueelta.

Georgian viranomaiset kertoivat äskettäin Venäjän sotilaiden tunkeutuneen sen alueelle ja siirtäneen Etelä-Ossetian rajaa 1,5 kilometrillä Georgian alueelle. Verkkouutiset kertoi tapauksesta tässä jutussa.

Georgia menetti Etelä-Ossetian ja Abhasian separatistialueiden hallinnan Venäjän kanssa vuonna 2008 käymässään lyhyessä konfliktissa. Molemmat alueet ovat sen jälkeen olleet käytännössä Venäjän asevoimien hallinnassa. Venäjä on tunnustanut niiden itsenäisyyden, mutta kansainvälinen yhteisö pitää niitä osana Georgiaa.

Stars and Stripes kertoo georgialaisten vastanneen venäläisten toimiin poistamalla heidän alueella sijaitsevaan kylään pystyttämänsä rajamerkin, ja korvaamalla sen Georgian lipulla.

Torstaina joukko aseistettuja miehiä tunkeutui rajan yli kylän lähistöllä.

Lehden mukaan osa miehistä oli aseistettuja ja joillain heistä oli videokamerat. Kun georgialaiset poliisit ja toimittajat lähestyivät miesten asemia, komensivat he heitä pysähtymään ja kertoivat, että ”viranomainen saapuisi pian selittämään heidän aikeensa”. Georgialaisten mukaan ainakin kaksi sotilaista oli heidän puheensa perusteella venäläisiä.

Lehti on julkaissut sivuillaan myös sarjan kuvia tunnuksettomista sotilaista.

Jonkin ajan kuluttua paikalle saapui sotilasjoukon saattama siviilipukuinen mies, joka laski Georgian lipun. Mies esittäytyi paikalla oleville georgialaisille poliiseille ja toimittajille Etelä-Ossetian rajavalvonnan apulaisjohtajaksi. Hän varoitti paikalla olijoita tulemasta lähemmäksi.

Miehet olivat poistuneet paikalta laskettuaan lipun ja on epäselvää, jäikö alueelle vielä tunnuksettomia joukkoja valvomaan tilannetta. Lehtitietojen mukaan georgialaiset poliisit eivät halua eskaloida tilannetta ja olivat noudattaneet tunkeutujien määräyksiä.

Naton joukkojen komentajana vuosina 2009–2013 toiminut amerikkalainen amiraali (evp.) James Stavridis toteaa olevansa huolestunut Venäjän toimista Georgiassa. Hänen mukaansa tilanteen eskaloitumisen mahdollisuudet ovat korkeat.

”Jatkuvien hybridisodankäynnin tapojen käyttämisessä jo ennestään tulenarassa geopoliittisessa pattitilanteessa on katastrofin ainekset”, hän toteaa Stars and Stripesille.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt