Don Cheadle, George Clooney ja Matt Damon 7. tokokuuta Hollywoodissa. LEHTIKUVA/Getty Images/AFP

George Clooney joutui vähemmistöjen arvostelemaksi

Malesian ja Indonesian seksuaalivähemmistöjen edustajat arvostelevat Hollywood-tähti George Clooneya.

Maaliskuussa George Clooney aloitti kampanjan yhdeksän Brunein omistaman kansainvälisen hotellin boikotoimiseksi. Syynä oli, että maata johtava sulttaani oli määrännyt homoseksuaalisuudesta ja aviorikoksesta rangaistukseksi kuoliaaksi kivittämisen. Clooneyn kampanjan on ollut varsin onnistunut, sillä Brunein sulttaani on ilmoittanut jäädyttävänsä päätöksen toimeenpanon.

Myös YK on tuominnut Brunein lain ja Englannin ja Walesin poliisilaitokset muusikkotähti Elton Johnin kiittäminä jäädyttäneet yhteistyönsä Brunein kanssa.

Nyt Clooney on antanut lausunnon, jonka mukaan Brunein päätöksen jäädyttäminen on varoittava esimerkiksi naapurivaltioille Indonesialle ja Malesialle siitä, etteivät ne ryhtyisi kiristämään lainsäädäntöjään Brunein tapaan.

Clooney uskoo, että paikalliset bisnekset ja isot pankit tulevat nyt painostamaan valtioidensa kireämpiä lakeja suunnittelevia päättäjiä hillitsemään aikeensa.

Oscar-palkitun Hollywood tähden ja Ocean’s Eleven -elokuvan näyttelijän lausunto nosti kuitenkin Malesian ja Indonesian ns- LGBT+ -yhteisöjen edustajien niskakarvat pystyyn.

Malesialainen vähemmistöaktiivi Numan Afifi kehottaa Clooneya ennen lausuntojaan kuuntelemaan paikallisia ja tekemään yhteistyötä heidän kanssaan. Hän muistuttaa, että paikalliset seksuaalisen tasa-arvoisuuden puolesta työtä tehneet ovat saattaneet itsensä jopa hengenvaaraan työskennellessään oikeuksiensa puolesta, ja ettei Hollywood-tähden lausunto välttämättä edistä heidän asiaansa.

Afifi muistuttaa piskuista Bruneita huomattavasti vaikutusvaltaisemman maan olevan juuttunut seksuaaliasioissa hyvin konservatiivisiin ja herkästi tuomitseviin arvoihin ja sulkeutuvan kansainväliseltä kritiikiltä.

Malesiassa homous on lain mukaan rangaistava teko, josta on seurauksena vankeustuomio. Lakia on käytetty myös poliittisena pelivälineenä, kun aiempi oppositiojohtaja Anwar Ibrahim tuomittiin kahdesti tekaistuilla homoussyytteillä vankuteen.

Viime vuonna oppositio voitti maan parlamenttivaalit ja syrjäytti Malesiaa koko sen itsenäisyyden ajan johtaneen UMNO-liittouman hallituksen vallasta. Tästä huolimatta maan vähemmistöjen oikeuksiin ei uskota tulevan parannusta nopeassa aikataulussa.

Malesian ohella myös Singaporessa ja Myanmarissa on homoudesta tehty rikos.

Vaikka George Clooney sanoo pelkäävänsä teloitusten ainakin Bruneissa alkavan, jos kansainvälinen painostus maata kohtaan herpaantuu, muistuttaa Indonesian LGBT-yhteisöjen edustaja Dede Oetomo, että Indonesiassa ja Malesiassa ihmisten liikkumatila on Bruneita suurempi. Kumpikaan ei ole Brunein kaltainen diktatuuria muistuttava valtio, vaan molemmissa on demokraattisia prosesseja, joiden kautta asioihin pystytään vaikuttamaan.

Oetomo antaa Clooneylle tunnustusta Brunein tapauksesta, mutta toivoo Hollywood-tähtien jatkossa kuuntelevan paikallisia aktiiveja, jotta he eivät antaisi hyväntahtoisia lausuntoja, jotka saattavat kääntyä asiaansa ja vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä vastaan.

Maailman suurimmassa muslimimaassa Indonesiassa myös tunnetuin naisten oikeuksien järjestö Kalyanamitra on tehnyt työtä sekä seksityöntekijöiden että seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt