X
SULJE MAINOS

”Gazalaiset kapinan partaalla” – viha Hamasia kohtaan kasvaa

Politiikan tutkijan mukaan gazalaiset ovat kapinan partaalla poliittisten ja taloudellisten syiden vuoksi.

– Hamas on juuttunut syvälle omaan paskaansa, sanoo Der Spiegelin haastattelema politiikan tutkija Mkhaimar Abu Sada.

Sada opettaa al-Azhar-yliopistossa Gazassa. Hänen mukaansa kansalaiset ovat lähellä avointa kapinaa hallitsijoitaan vastaan.

– Hamas pelaa likaista peliä. Gazan kaista on heidän pelikenttänsä, ja me olemme heidän pelinappuloitansa. Hamasille on aivan sama, menettävätkö he osan meistä. Pääasia on se, että he voittavat pelin, toteaa gazalainen Khaled (nimi on muutettu).

Khaled on Gazassa koko elämänsä asunut journalisti, jonka perhe on kärsinyt kovasti viime vuosien aikana eri kriiseistä ja saarroista. Khaled ja muut hänen kaltaisensa gazalaiset kohdistavat vihansa ennen kaikkea Gazaa hallitsevaan ääri-islamistiseen Hamasiin eikä niinkään Israeliin.

Lehden mukaan Hamas suuntaa rakettitulensa Israelin lisäksi Khaledin kaltaisia ihmisiä vastaan. Hamas haluaa eheyttää pirstaloitunutta kuvaansa Israelia vastaan suuntautuvan legitiimin vastarinnan edustajana uusilla rakettihyökkäyksillään.

Hamas sallii rakettien ampumisen Israelin puolelle ja provosoi siten Israelia Gazan alueelle tehtäviin ilmaiskuihin.

Tämän seurauksena sotaan väsyneet gazalaiset radikalisoituvat ja ajautuvat Hamasin syliin. Khaledin kaltaiset ihmiset otetaan puolestaan kiinni vastarinnan vastaisesta retoriikasta.

Lehti katsoo, että Hamasin johto pyrkii lisäämään näkyvyyttään. Järjestö menetti läheisimmät liittolaisensa, kun välit Syyrian hallintoon katkesivat vuonna 2011 ja armeija suoritti Egyptissä viime kesänä vallankaappauksen syrjäyttämällä Hamasiin yhdistetyt muslimiveljeskunnan edustajat hallinnosta.

Khaledin mukaan Hamas antaa gazalaisten kärsiä kameroiden edessä niin kauan, kunnes arabimaailma heltyy ja alkaa painostaa Egyptiä rajojensa avaamiseksi Gazaan.

Hamasilla on ollut taloudellisia ongelmia sen jälkeen, kun rahahanat Syyriasta, Iranista ja Egyptistä menivät kiinni. Gazan kaistan hallitus ei ole kyennyt maksamaan palkkoja 40 000 virkamiehelleen viimeisen yhdeksän kuukauden aikana.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt