Suurmestari ja entinen maailmanmestari Garri Kasparov pelaamassa shakkia 15 pelaajaa vastaan yhtäaikaa Helsingissä vuonna 2012. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Garri Kasparov: USA:ssa on nyt Neuvostoliiton piirteitä

Donald Trump johdattaa šakkimestarin mielestä maataan bolševikkien jalanjäljille.

Maanpaossa elävä venäläinen oppositiovaikuttaja, entinen šakin maailmanmestari Garri Kasparov varoittaa Yhdysvaltoja luisumasta Neuvostoliiton tielle.

– Totalitaarinen Neuvostoliitto, jossa vartuin, pyrki hallitsemaan, vääristelemään ja kontrolloimaan totuutta. Todellisuutta oli mikä tahansa, mitä Puolue julkaisi iltauutisissa tai virallisissa sanomalehdissä Pravdassa, jonka nimi merkitsee ”totuutta”, ja Izvestijassa, joka tarkoittaa ”uutisia”, Kasparov toteaa amerikkalaisella CNN-uutiskanavalla.

– Olen elänyt läpi useiden maailmaa mullistavien murrosten. Olen jälkineuvostoliittolainen kansalainen – vuonna 1991 synnyinmaani lakkasi olemasta. Nautimme Venäjällä alle vuosikymmenen ajan hauraasta vapaudesta, kunnes Vladimir Putin käynnisti sen jälkidemokraattisen vaiheen, Kasparov sanoo.

Hän kertoo lähteneensä maanpakoon Yhdysvaltoihin voidakseen taistella Venäjän traagista kehitystä vastaan. Tätä taistelua hän kertoo jatkavansa edelleen.

– Nyt uusi kotini on lukkiutunut omaan turmiolliseen taisteluunsa – taisteluun sen välttämiseksi, ettei se päädy totuudenjälkeisen ajan viimeisimmäksi jäseneksi, hän sanoo.

Presidentti Donald Trump kannattajineen kuittaa Kasparovin mukaan kritiikin ”valeuutisina” ja leimaa hallintoon kriittisesti suhtautuvat toimittajat ”kansanvihollisiksi” käyttäen käsitettä, jonka isä on bolševikkijohtaja Vladimir Iljitš Lenin.

”Tosiasiat on tunnustettava”

USA:n kehitystä Trumpin presidenttikaudella Kasparov luonnehtii hälyttäväksi.

– Meillä Neuvostoliitossa ei ollut mahdollisuutta valita, mitä uutiskanavaa katsomme. Amerikkalaisilla vaihtoehtoja on rajattomasti, mutta moni tyytyy vapaaehtoisesti muutamaan samanmieliseen lähteeseen. Varsinkin Trumpin kannattajille todellisuuden kiistäminen on kunniamerkki – uhmakkaaseen kulttiin kuulumisen symboli, Kasparov sanoo.

– Jos katsoitte virkasyyteprosessin kuulemisia vain Fox News -kanavalta, olisitte ajatelleet, että kaikki menee presidentin kannalta todella hyvin. Jokainen lause, joka saattoi kuulostaa hänen kannaltaan vapauttavalta – eikä sellaisia montaa ollut – toistettiin yhä uudelleen mantran tavoin. Oli niin kuin esitettyä runsasta ja raskauttavaa aineistoa ei olisi ollut olemassa, hän toteaa.

Suhtautuminen totuuteen on kokenut Kasparovin mielestä dramaattisen muutoksen.

– Se riippuu siitä, missä tilanteessa olet, mitä kanavaa katsot ja mihin puolueeseen kuulut. Ei voi kuitenkaan olla erillistä punaisten ja sinisten osavaltioiden todellisuutta yhtään enempää kuin yhdenlainen maailmankartta Venäjällä ja toisenlainen Venäjän ulkopuolella, hän huomauttaa USA:n republikaanien ja demokraattien perinteisiin tunnusväreihin viitaten.

Yhdysvaltain kongressissa vireillä oleva virkasyyteprosessi pakottaa Kasparovin mukaan presidentti Trumpin lopulta kohtaamaan epämieluisat tosiasiat. Siksi tosiasioiden tunnustaminen olisi hänen mukaansa jälleen erityisen tärkeää myös kaikille muille.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt