Donald Tusk. LEHTIKUVA / AFP

”G7-kokous voi olla viimeinen tilaisuus poliittiselle yhteisölle”

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin mukaan maat ovat vaarassa ajautua keskinäisiin riitoihin.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin mukaan maailman johtavien demokratioiden on yhä vaikeampaa löytää yhteisiä ratkaisuja ja maat ovat vaarassa juuttua järjettömiin keskinäisiin riitoihin keskenään, uutisoi Politico.

– Tämä voi olla viimeinen tilaisuus poliittisen yhteisön säilyttämiselle, Tusk varoitti.

Tusk puhui tiedotusvälineille kehittyneiden maiden G7-kokouksessa Biarritzissa, jonne maailman seitsemän suurimman teollisuusmaan johtajat ovat kokoontuneet viikonlopuksi etsimään ratkaisuja muun muassa meneillään oleviin kauppasotiin, ilmastonmuutokseen sekä Iraniin ja Venäjään kohdistuviin kiistoihin.

Tuskin mukaan neuvotteluiden suhteen ei pidä olla turhan optimistinen,

– Ei ole mitään takeita siitä, että ryhmä löytää yhteisiä ratkaisuja nykypäivän erittäin haastaviin globaaleihin ongelmiin sen sijaan, että keskittymme järjettömään keskinäiseen riitelyyn, Tusk sanoi.

– Viimeisimmät vuodet ovat osoittaneet, että on yhä vaikeampaa löytää yhteistä kieltä silloin, kun maailma tarvitsisi meidän yhteistyötämme enemmän eikä vähemmän, Tusk jatkoi.

Tiedotustilaisuudessa synkkänä esiintynyt Tusk otti kantaa myös Brasiliassa riehuviin metsäpaloihin. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on varoittanut EU:n ja Etelä-Amerikan maiden välisen EU-Mercosur -kauppasopimuksen kaatamisesta, mikäli paloihin ei reagoida.

Tuskin mukaan EU:n kannattaa kauppasopimusta, mutta kehotti Brasiliaa toimiin tilanteen pelastamiseksi.

– Me luonnollisesti tuemme EU-Mercosur-sopimusta, joka koskee myös ilmaston ja ympäristön suojelua, mutta on vaikea kuvitella sopimuksen harmonista ratifiointia Euroopan maissa niin kauan, kun Brasilian hallitus sallii maapallon vihreiden keuhkojen tuhoamisen, Tusk sanoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt