Ranskalainen naisjihadisti Melina Bougedir saapumassa oikeuteen Irakin Bagdadissa. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Stringer

Jihadistien morsianten paluusta varoitus: lähes 1000 naista

Isisiin värväytyneiden naisten paluu Eurooppaan aiheuttaa turvallisuusuhan.

Euroopan raja- ja merivartiosto Frontexin mukaan Isisin vierastaistelijoiden paluu saattaa tuoda mukanaan vaarallisen terrorismin aallon Eurooppaan. Asiasta kertoo Daily Mail.

Euroopasta on lähtenyt noin 5000 vierastaistelijaa Isisin riveihin Syyriaan, Irakiin ja Libyaan. Heistä suuri osa tekee paluuta Eurooppaan Isisin kalifaatin kukistumisen myötä.

– Haasteet ovat tätäkin monimutkaisempia, kun tähän lisätään taistelijoiden morsiamet ja lapset. Lähes 1000 Euroopasta lähtöisin olevaa naista on liittynyt erilaisin jihadistiryhmiin, pääosin Daeshiin, Frontexin raportissa varoitetaan.

Naiset ovat ottaneet terroristijärjestöissä aktiivisen roolin. Euroopassa on myös pidätetty naisia terrori-iskujen suunnittelusta.

Jihadistiryhmät suuntaavat propagandaansa aiempaa enemmän naisille. Esimerkiksi al-Qaida on julkaissut hiljattain naisille suunnitellun Beituki (Sinun kotisi) -aikakausilehden.

Yksi tunnetuimmista jihadistimorsiamista ja Isis-värvääjistä on brittiläinen Sally Jones, joka tunnettiin nimellä Valkoinen leski. Entinen punkmuusikko liittyi vuonna 2013 Isisiin ja muutti poikansa kanssa Syyriaan. Isisin propagandavideoilla usein esiintynyt Jones kuoli viime vuonna USA:n ilmaiskussa lähellä Irakin ja Syyrian rajaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt