Friedrich Merz. LEHTIKUVA / AFP

Friedrich Merz kilpailijoilleen: Pääsette johtamaani CDU:hun

Saksan kristillisdemokraatit järjestää ylimääräisen puoluekokouksen ja valitsee uuden puheenjohtajan.

Saksan kristillisdemokraattien (CDU) puheenjohtajakisaan ilmoittautunut Friedrich Merz lupaa ottaa kilpailijansa mukaan puolueen johtoon, jos hänet valitaan uudeksi puheenjohtajaksi, kertoo Der Spiegel.

– Jos vaali sujuu haluamallani tavalla, Armin Laschet ja Jens Spahn kuuluvat luonnollisesti joukkueeseeni, Merz sanoi kampanjatilaisuudessaan keskiviikkona.

CDU järjestää ylimääräisen puoluekokouksen 25. huhtikuuta ja valitsee uuden puheenjohtajan, josta on tarkoitus tulla myös kansleriehdokas. Liittokansleri Angela Merkelin on tarkoitus jättää paikkansa syksyn 2021 vaalien jälkeen.

Friedrich Merzillä on kannatusta varsinkin arvokonservatiivien ja markkinaliberaalien keskuudessa.

Puheenjohtajuutta tavoitteleva Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministeri Armin Laschet vetoaa äänestäjiin poliittisessa keskustassa.

Terveysministeri Jens Spahn ilmoitti tiistaina luopuvansa kisasta ja tukevansa Laschetia. Laschet aikoo voittaessaan ehdottaa Spahnia puolueen varapuheenjohtajaksi

Kolmas ehdokas on Saksan liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, entinen ympäristöministeri Norbert Röttgen.

CDU:n heikko vaalitulos Hampurin osavaltiovaaleissa sai johtavat CDU-poliitikot vaatimaan nopeaa kurssin kääntämistä ja ratkaisua kansleriehdokkaan valintaan. Sekä CDU että hallituskumppani SPD ovat menettäneet viime aikoina kannatustaan.

Angela Merkelin seuraajaksi kaavailtu Annegret Kramp-Karrenbauer ilmoitti kaksi viikkoa sitten luopuvansa sekä CDU:n puheenjohtajuudesta että liittokansleriehdokkuudesta Thüuringenin pääministerivaalista alkaneen myräkän jälkeen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt