Venäläisjutun mukaan Fortum on uhka maan turvallisuudelle. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Fortumin mukaan Venäjällä on käynnissä ei-poliittinen lokakampanja

Fortumin viestintäjohtajan mukaan oikeustoimiin on ryhdytty.

– Venäjällä käynnissä maksettu, ei-poliittinen lokakampanja #Fortumi ia vastaan. Olemme ryhtyneet oikeustoimiin virheellisten juttujen oikaisemiseksi, Fortumin viestintäjohtaja Kati Suurmunne tviittaa.

Hän on ryydittänyt tviittiään #fakenews (valeuutiset) -tunnuksella.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak kysyy Suurmunnelta twitterissä, miten asiaa koordinoidaan valtioneuvoston kanssa. Fortum on Suomen valtion enemmistöomistuksessa.

– Tämähän ei ole vain yhden valtion ja #Fortum välinen asia, vaan on osa laajempaa #turpo kokonaisuutta, Salonius-Pasternak toteaa.

Suurmunne vastaa, että Fortumilla on ”jatkuvat, hyvät ja toimivat suhteet kaikkiin sidosryhmiin”.

Kommentit liittyvät Venäjän presidentti Vladimir Putinin talouspoliittisen neuvonantajan Mihail Deljaginin tulikivenkatkuiseen artikkeliin Venäjän hallituksen virallisessa lehdessä Rossiskaja Gazetassa.

Deljagin totesi tästä löytyvässä kirjoituksessaan Fortumista muun muassa, että ”suomalaisesta valtionyhtiöstä on tullut todellinen uhka paitsi energia- myös Venäjän muulle turvallisuudelle”.

Jutussa todetaan myös valheellisesti, että yhtiön hallituksen puheenjohtaja ei ole Suomen ”talous- tai edes pääministeri vaan puolustusministeri”.

Mihail Deljagin nostaa esiin myös Suomen niin kutsutun Nato-option.

– Olennaista on, että tiettyjen henkilöiden tiettynä aikana toteuttama yksityistäminen on johtanut näiden omistusten siirtymiseen valtion hallintaan, joskaan se valtio ei ole Venäjä vaan Suomi. Kuuluuhan enemmistö Fortumin osakkeista Suomen hallitukselle. Tuo hallitus puhuu maan neutraaliudesta huolimatta johdonmukaisesti Nato-optiosta.

Jutusta kertoi ensimmäisenä Suomessa eläkkeellä oleva toimittaja Jarmo Mäkelä Helsingin Sanomien kolumnissaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt