Verkkouutiset

Fortum havittelee edelleen ydinvoimalupaa – ja lämpöputkea Helsinkiin

Suomen valtion enemmistöomistama energiayhtiö Fortum tavoittelee edelleen periaatepäätöstä kolmannelle, vanhenevat laitokset korvaavalle ydinvoimalaitokselle Loviisaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Fortumin viestinnästä vahvistetaan Verkkouutisille, että tavoitteena on rakentaa aiemman suunnitelman mukaisesti sekä sähköä että lämpöä tuottava CHP-laitos Loviisaan korvaamaan käytöstä vuoteen 2030 mennessä poistuvat vanhat laitokset. Uuden laitoksen lauhdevettä olisi tarkoitus johtaa putkea pitkin pääkaupunkiseudulle kaukolämmöksi.

Viimeksi, kun Fortum haki periaatepäätöstä Loviisan kolmannelle laitosyksikölle, Helsinki ei innostunut Fortumin tarjouksista.

Huolimatta tavoitteesta saada lupa Loviisan uudelle laitokselle, Fortumilla ei ole mitään uutta kerrottavaa periaatepäätöshakemuksen aikataulusta.

Ei ollut kiire

Matti Vanhasen II hallitus päätti toukokuussa 2010 hylätä Fortumin periaatepäätöshakemuksen. Samaan aikaan hallitus hyväksyi Fennovoiman ja Teollisuuden voiman (TVO) periaatepäätökset, ja eduskunta vahvisti ne saman vuoden kesäkuussa.

Fortumin ydinvoimalupa koski jo silloin korvaavaa laitosta näillä näkymin vuosina 2027 ja 2030 alas ajettaville nykyisille Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksille. Fortumin korvausinvestoinnilla ei silloin ollut vielä kiire. Luvan myöntäminen ei suunnitelmista huolimatta onnistunut myöskään seuraavalla hallituskaudella, koska vihreiden hallitukseen osallistumisen ehtona oli, että hallitus ei myönnä uusia ydinvoimalupia.

Torstaina vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ilmoitti, että hän esittää lauantaina puolue-elimille vihreiden lähtöä hallituksesta. Syynä tähän on, että hallitus päätti torstaina hyväksyä Fennovoiman ydinvoimaluvan täydennyksen.

Hallituksella ei ole lähdön jälkeen enää vihreiden asettamaa estettä uusien ydinvoimalupien myöntämiselle, vaikka kirjaus pysyykin Alexander Stubbin hallituksen ohjelmassa. Siitä huolimatta uusi tilanne tullee Fortumin uuden periaatepäätöshakemuksen kannalta liian pian ennen ensi huhtikuun eduskuntavaaleja. Uusi lupahakemus edellyttäisi muun muassa ympäristövaikutusarviointia sekä erilaisia kuulemisia.

– Tämä hallitus ei anna uusia lupia. Sitä puhetta ollaan uskottu, Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula sanoi kaksi viikkoa sitten Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.

Kuula sanoi haastattelussa, että seuraava hallitus joutuu päättämään ydinvoimaluvista. Jotta uusi laitos saataisiin käyttöön 2020-luvun lopussa, lupaprosessi pitäisi saada käsittelyyn seuraavan hallituksen aikana.

Fortumin viestinnän mukaan yhtiön johdon aiemmin esittämät näkemykset pätevät edelleen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)