X
SULJE MAINOS
Koronan voi sairastaa uudestaan. LEHTIKUVA / AFP Ariana Drehsler

Flunssaan sairastunut keuhkolääkäri: Miksi näin kuvitellaan?

Marjukka Myllärniemen mukaan ajatus luonnonsuojasta on älytön.

Keuhkolääkäri ja professori Marjukka Myllärniemi ihmettelee koronan ”luonnonsuojaa” kannattavien puheita pitkäaikaisesta immuniteetista virusta vastaan.

– Flunssassa. Mietiskelen tässä vaan tätä luonnonsuojan älyttömyyttä, Myllärniemi toteaa Twitterissä.

– Valtaosa viruksista (toisin kuin muutamat yksittäiset esimerkit) eivät synnytä pitkäkestoista immuniteettia. Silti kuvitellaan, että tämä nyt pandemian aiheuttanut virus niin tekisi, hän ihmettelee.

Uuden koronaviruksen vasta-aineiden on useissa tutkimuksissa todettu säilyvän jopa joitakin kuukausia. Joissain tutkimuksissa vasta-aineiden on kuitenkin kerrottu katoavan tätä nopeammin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) heinäkuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan koronainfektion sairastaneilta on mitattu vasta-aineita vuodenkin sairastamisen jälkeen. Vasta-aineiden löytyminen ei kuitenkaan takaa immuniteettia, vaan THL:n mukaan etenkin lievän taudin sairastaneiden vasta-ainetaso oli heikentynyt etenkin virusmuunnoksia kohtaan. Tutkimuksesta kerrotaan lisää tässä.

Myös viruksen evoluutio voi vaikuttaa suojaan. Esimerkiks flunssan kohdalla antigeeninen evoluutio voi merkitä sitä, ettei viime aikojen viruskantoja vastaan muodostunut immuniteetti suojaa enää täydellisesti uusilta kannoilta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt