Finnairin kone Charles de Gaullen kentällä Pariisissa. LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN

Finnair kasvussa mutta tulos laskussa

Kustannukset ja päämarkkinoiden talouskehitys vaikuttivat lentoyhtiön mukaan kannattavuuteen.

Lentoyhtiö Finnairin matkustajamäärä teki ennätyksen maalis-kesäkuussa ja liikevaihto kasvoi mukavasti, mutta liiketulos laski vuodentakaiseen verrattuna.

Matkustajia kertyi vuosineljänneksellä 3,9 miljoonaa, mikä oli 13,1 prosenttia vuodentakaista enemmän. Samalla liikevaihto kasvoi 10,4 prosenttia 793 miljoonaan euroon, mutta vertailukelpoinen liiketulos laski 59,1 miljoonasta 47,2 miljoonaan euroon.

Evli Sijoitustutkimuksen mukaan liikevaihto oli ennusteiden mukainen, mutta liikevoitto jäi alle odotusten. Evli huomauttaa myös, että vaikka yhtiön tarjoamat henkilökilometrit kasvoivat 14,8 prosenttia, niin liikevaihto tarjotuilla henkilökilometreillä laski 3,8 prosenttia.

Finnairin toimitusjohtajan Topi Mannerin mukaan toisen vuosineljänneksen tulokseen vaikuttivat polttoaineen hinnan nousu ja poikkeuksellinen huoltokustannusten kasvu. Myös globaalit epävarmuustekijät ja talouskehityksen hidastuminen päämarkkinoilla heijastuivat tulokseen.

Rahti ja matkapalvelut kärsivät Mannerin mukaan vaikeasta markkinaympäristöstä, mutta matkustajaliikenne kehittyi kokonaisuutena hyvin. Myös kapasiteetin vähennykset pohjoismaisilla reiteillä ovat hänen mielestään tervehdyttäneet kilpailutilannetta.

Lisäksi Manner muistuttaa yhtiön matkustajamäärän nouseen toisella vuosineljänneksellä ennätykseen ja markkinaosuuden vahvistuneen sekä Aasian- että Euroopan-liikenteessä.

Jatkossa Finnair kiinnittää hänen mukaansa lisää huomiota operatiiviseen tehokkuuteen ja lentotoiminnan luotettavuuteen. Tuottavuutta lisätään muun muassa yksinkertaistamalla matkustajakorvausten käsittelyä ja hyödyntämällä digitalisaatiota asiakaspalvelussa.

Finnair odottaa kansainvälisen lentoliikenteen jatkavan kasvuaan vuoden toisella puoliskolla, mutta toiminta-ympäristön odotetaan säilyvän epävakaana. Yhtiö arvioi koko vuoden kapasiteettikasvukseen 11-12 prosenttia. Liikevaihdon odotetaan kasvavan hieman kapasiteetin kasvua hitaammin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt